Čerešne z koláča

 

Aj vám hneď pri tomto slovnom spojení prichádza na um nádherný hlas Hany Hegerovej, keď spieva o lození po stromoch s chlapcami, o zlomenej halúzke a čerešniach za blúzkou? Čas čerešní je už tu (nepremeškajte však ani jahody, egreše či marhule) a spolu s ním oveľa väčšia chuť na sladké, šťavnaté a zdravé plody, ktoré môžeme ľahko ukryť do koláča. A trebárs aj pod ľahučkú blúzku.

 

Na pomoc sme si vzali tri foodblogerky, pre ktoré napiecť, naaranžovať a nafotiť desiatky jedál (a koláčov!) akoby vôbec nebol problém. Pravda je však taká, že každý príspevok na ich blogu si vyžaduje veľa času, kreativity a úsilia, no výsledok je zakaždým ľahučký, voňavý a veľmi „jedlý“. S príchodom leta aj v blogerských kuchyniach oveľa viac rozvoniava čerstvé ovocie, konečne prišiel čas, keď stačí prejsť bosými nohami po záhrade a vziať si tu ríbezle, tam jahôdky, do dlaní naoberať zopár čerešní a potom pripraviť pre najmilších dezert, pri ktorom všetci pookrejú. Nechajte sa pozvať ku stolu od Veroniky, Ivky a Marty. Ochutnajte, na tanieri nič nenechajte a ak budete nadšení rovnako ako my, pokojne si vyskúšajte niektorý z ich ovocno-koláčových receptov…

 

Veronika Čopíková

Lenivá kuchárka

Nazvať svoj blog Lenivá kuchárka a potom v ňom uverejňovať nádherné články a fotky jedál je čistá provokácia! A nemusíte mať strach, všetky sú zdravé a pritom skvelé, koláče či zákusky na všetky príležitosti a vzácne okamihy. A pozor, Lenivá kuchárka Veronika je inžinierka podnikových financií, spoluautorka online magazínu o jedle a zdravom životnom štýle Brezza a gastro blogerka roka 2017 v jednom.

„Mojou najsladšou spomienkou z detstva je kysnutý čučoriedkový koláč od mojej mamy. Dodnes si pamätám na chrumkavé okraje cesta, suchšiu striedku a lesné čučoriedky zafarbujúce jazyk,“ vraví Veronika. Asi aj preto sa väčšina receptov, ktoré nájdete na jej blogu, spája so spomienkami na konkrétnych ľudí, od ktorých čerpá inšpiráciu. „Moja mama, priateľova mama a babička sú moje múzy, od ktorých sa stále mám čo učiť.“ Obdobie, ktoré by sa dalo nazvať aj prvým vítaním leta, patrí medzi Veronikine najobľúbenejšie. Rada vtedy nakupuje na trhu od lokálnych pestovateľov, u ktorých nájde tie najlepšie šťavnaté broskyne, vínové čerešne a chrumkavú špargľu. S rozmanitosťou sezónneho ovocia a zeleniny sa prebúdza aj jej kreativita a chuť tvoriť. „V tomto období u mňa prevládajú ľahké a rýchle recepty, ideálne na víkendový i ´krabičkový´ obed do práce. Jednoducho, jedlá, po ktorých v teple nepríde človeku ťažko a má po nich ešte miesto aj na osviežujúci dezert.“

 

Koláč bez múky a cukru

Potrebujeme na cesto: 3 vajcia, 150 g bieleho jogurtu, 50 g roztopeného masla, 2 zrelé banány, 170 g mletých ovsených vločiek, 30 g kakaa, 1 ČL kypriaceho prášku, štipku soli.

Na krém: 200 g horkej čokolády, 2 zrelé banány, 350 g mascarpone, kakao na posypanie, maliny zo záhradky na ozdobu.

Príprava: V miske zmiešame vajcia s banánmi rozpučenými na kašu. Pridáme jogurt, vlažné roztopené maslo a premiešame. V druhej miske zmiešame vločky, kakao, kypriaci prášok a soľ. Suché ingrediencie postupne prisypávame k mokrým, až kým metličkou nevymiešame hladké cesto. Cesto vylejeme do papierom vyloženej tortovej formy (priemer 26 cm) a dáme piecť na 180 °C  približne 35 až 40 minút. Po upečení vytiahneme korpus z rúry a necháme vychladnúť.  Medzitým si roztopíme vo vodnom kúpeli čokoládu. Roztopenú čokoládu dáme bokom zo sporáka a pridáme k nej banány rozpučené na kašu. Na záver pridáme mascarpone izbovej teploty a krém poriadne premiešame. Krém vylejeme na cesto, urovnáme a odložíme na pár hodín do chladničky. Pred servírovaním posypeme kakaom a bohato ozdobíme malinami.

 

Koláče od babičky

Veronika doma v zásuvke opatruje zbierku starých kalendárov, ktoré majú úctyhodný vek 40 –  50 rokov. Odkladá si ich, pretože ju zaujíma, aké recepty vznikali kedysi, s akými radami a tipmi sa spájali a aká fotografia ich sprevádzala. „Ak si to porovnám so súčasnými fotkami jedál, ktoré sú už väčšinou spojené s foodstylingom a storytellingom, zamýšľam sa, aké trendy prídu neskôr. Ale rada by som sa na chvíľku ocitla v koži niektorého z najuznávanejších „pastry chefov“, aby som prenikla do skrytej kreativity, vytrvalosti a sebazdokonaľovania, ktorými sa každý z nich vyznačuje. A trošku z toho všetkého si preniesla do môjho života.“ Do vlastnej kuchyne si preniesla aj čosi zo života svojej babičky, neraz siahne po jej tradičnom recepte, iba ho jemne pretvorí na zdravší. „Staré, rukou písané recepty koláčov majú svoju atmosféru a keď podľa nich napečieme, je v tom emócia, spomienky na leto u babičky, pohladenie po hlave. Koláč od babičky bol ako sladký liek na sinku na kolene.“

 

Ovocný cheesecake

Potrebujeme: 240 g sušienok, 140 g roztopeného masla, 3 vajcia, 5 PL cukru, 1 ČL vanilky, 500 g mascarpone, 2 PL kukuričného škrobu, ovocie na ozdobu.

Príprava: Rozdrvené sušienky s roztopeným maslom zmiešame, preložíme do tortovej formy (priemer 22 – 24 cm) a pomocou lyžice rovnomerne poutláčame na dno a boky formy. Vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri 170 °C. V miske zmiešame mascarpone s cukrom. Pridáme žĺtka, vanilku a škrob a dobre premiešame. Na záver jemne po lyžiciach vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov. Krém vylejeme na vychladnutý sušienkový korpus. Cheesecake vložíme do rúry a pečieme 50 minút pri 150 °C. Na dno rúry dáme plech s vodou, aby na povrchu nepopraskal. Cheesecake je dopečený vtedy, keď sa okraje jemne oddelia od formy, stred ale zostane stále roztrasený ako želatína. Hotový cheesecake vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Ozdobíme ovocím, ktoré máme podľa sezóny práve po ruke.

 

Ivana Tišková

Dottka

Je známa pod blogovým menom Dottka.sk a svojim čitateľom prináša nielen zážitky z kuchyne, ale aj z ciest po svete. I jej, tak ako mnohým z nás, pripomínajú vône a zvuky mnohé zážitky z detstva, konkrétne chute sa jej spájajú so spomienkami, v ktorých najčastejšie vystupuje babička. Dottka verí, že pečenie nie je iba o sladkostiach. Je aj o tenučkej hranici, kde sa realita mení na sen a fantáziu…

„Najkrajšie spomienky s jedlom sa mi paradoxne nespájajú s letom a prázdninami, ale s časom Vianoc, kedy sme s babkou piekli koláče. Čo sa jedla týka, boli to moje dve babky, ktoré najlepšie varili a piekli. Chvíle prežité s nimi ma formovali a vďaka nim mám v sebe vášeň pre jedlo.“ Ivana má vo svojej kuchyni rada jar i leto, pod oknom jej rastie krásna lipa, ktorá zaberá celý výhľad a v čase poobedia, keď slnko prechádza cez listy stromu dnu, zavládne v kuchyni pokojná, pomalá atmosféra. „Zvonka počuť iba spev vtákov, pustím si potichu nejakú starú hudbu, swing alebo jazz, a to je tá pravá chvíľa, aby som niečo piekla alebo fotila.“ Keď začína byť vonku už teplo, mení sa aj Ivkine stravovanie. Snaží sa nahrádzať biely cukor inými, zdravšími variantmi a v letnom čase si rada dopraje veľa ovocia. „Chodím najradšej na trh, no tento rok chceme so sestrou vyskúšať aj nejaký zber u nás v okolí.  Mám rada jednoduché ovocné koláče, kde nie je zbytočne veľa ingrediencií a kde vynikne ich chuť.“

 

Kokosovo-marhuľová galettka

Potrebujeme: 190 g hladkej múky, 70 g strúhaného kokosu, 20 g práškového cukru, 1 žĺtok, 1 PL vody, 150 g masla, štipku soli.

Na náplň: 550 g marhúľ, 2 PL medu, 1 PL agávového sirupu, 2 PL škrobu, 1 PL citrónovej šťavy.

Príprava: Najprv vypracujeme cesto, preosejeme múku, práškový cukor a pridáme kokos a trošku soli. Do suchých prísad vhodíme žĺtok, pridáme 2 polievkové lyžice studenej vody a na kocky pokrájané studené maslo. Všetko spolu spojíme a zabalené vo fólii necháme hodinu odpočívať v chladničke. Marhule zbavíme kôstky a polovice prekrojíme ešte na polovicu, zmiešame s citrónovou šťavou, medom a agávovým sirupom. Pomer si môžete upraviť podľa vlastných chutí. Na dosku dáme papier na pečenie (bez neho to nerobte, inak nepreložíte cesto na plech), poprášime múkou a vyvaľkáme cesto. Do stredu poukladáme marhule. Okraje trochu stočíme, alebo jednoducho preložíme, aby ovocie nepovypadávalo. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a môžeme posypať kryštálovým cukrom. Pečieme pri 200 ºC približne 20 – 25 minút.

 

 

 Letný koláč s bazou a ovsenými vločkami

Potrebujeme: 40 g hnedého cukru, 3 vajíčka, 130 g kešu orieškov (alebo mandlí), 1 ČL sušenej citrónovej kôry, 1/2 ČL tonka oriešku, 1 PL vanilkového extraktu, bazový sirup (3/4 dl alebo podľa chuti), 210 g ovsených vločiek.

Na glazúru: 2 balenia ricotty (prípadne mix tvarohu a ricotty), vanilkový extrakt, 6 PL javorového cukru, 3 PL bazového sirupu, mix ovocia.

Postup: Vajíčka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Pridáme bazový sirup a nastrúhaný oriešok tonka. Kešu oriešky nasekáme (nemusia byť úplne najemno). Do vaječnej zmesi pridáme kešu, citrónovú kôru a ovsené vločky. Všetko dobre premiešame a dáme do tortovej formy, vyloženej papierom na pečenie. Pečieme pri 200 °C asi 20 – 30 minút. Na glazúru zmiešame všetky suroviny. (Ak nemáte javorový cukor, môžete použiť obyčajný práškový cukor.) Hotový korpus necháme vychladnúť, natrieme ho krémom a ozdobíme ovocím.

 

Marta Marčáková

The Story of a Cake

Výstižnejšie sa jej blog ani nemôže volať, najmä v súvislosti s koláčmi, ktoré pečie ako bohyňa. Rada cestuje a jej cestopisy sú na blogu rovnako čítané a úspešné. Marta je v pracovnom živote právnička, ktorá si v kuchyni len kráti dlhé chvíle. No a keďže je aj činorodá a talentovaná, je i spoluautorkou dvoch kuchárskych kníh Príbehy z kuchyne a Príbehy z kuchyne 2. Rada nostalgicky spomína na letné poobedia u babky, keď po dni strávenom vonku unavená dobehla do kuchyne a vyhladovaná sa vrhla na obyčajné biele rožky z pekárne, natreté maslom a voňavým sladkým domácim džemom.

„Ako foodblogerka som napiekla už kadečo, no mojím dezertom numero uno zostáva obyčajná smotanová torta, taktiež spomienka na detské časy.“ Na dedine, odkiaľ Marta pochádza, majú jej rodičia svoje záhradné kráľovstvo, v lete plné sladkých jahôd, malín, ovocných stromčekov a vinicu plnú sladkého hrozna. V letných horúčavách je preto najlepším dezertom práve čerstvé, šťavnaté ovocie priamo zo záhrady. „Nedám dopustiť na maminu ovocnú bublaninu,“ vraví Marta, ktorá miluje aj ovocné a zeleninové trhy, práve pre ich atmosféru, ruch a farby. Pokiaľ jej to čas dovolí, sobotné ráno u nej patrí aspoň raz do mesiaca známej Miletičke. „Tu doma, v Bratislave, nám za oknom dozrievajú čerešne a neviem sa už dočkať kvitnúcej bazy. Leto je pre mňa neuveriteľne pozitívne obdobie a nabíja ma energiou.“

 

Ríbezľový koláč s ricottou

Potrebujeme: 75 g zmäknutého masla, 80 g trstinového cukru, 2 celé menšie vajcia, 70 ml mlieka, 130 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj bezlepková zmes), 1,5 ČL prášku do pečiva, 100 g ricotty, 200 g jemného tvarohu, 1 celé vajce, 2 PL trstinového cukru, 1 ČL vanilkového extraktu, 1 PL škrobu, 300 g ríbezlí alebo iného čerstvého ovocia.

Príprava: Rúru vyhrejeme na 180 °C, pripravíme si formu s priemerom 26 cm (najlepšie tartovú s vyberateľným dnom), vymastíme ju tukom a vysypeme múkou. Vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom do peny. Zašľaháme po jednom vajcia, potom mlieko. Pridáme múku s práškom do pečiva a vypracujeme cesto. Cesto roztlačíme po celej ploche formy, trochu aj na okraje. Vyšľaháme ricottu s tvarohom, vajcom, cukrom. Pridáme extrakt a zamiešame aj škrob. Tvarohovo-ricottovú zmes nalejeme na cesto. Navrch naukladáme čerstvé drobné ovocie – ríbezle, čučoriedky, maliny… Dáme piecť do rúry na 40 – 45 minút. Koláčik necháme úplne vychladnúť, až potom ho pokrájame.

 

Špaldový letný koláč s čerešňami

Potrebujeme: 200 g trstinového cukru, 100 g zmäknutého masla, 2 vajcia, 1 dl mlieka, 200 g hladkej špaldovej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 1 ČL škorice, 1 ČL vanilkového extraktu, štipku soli, 200 g odkôstkovaných čerešní, práškový cukor na ozdobu.

Príprava: Rúru vyhrejeme na 170 °C. Tartovú formu vymastíme tukom. Vyšľaháme maslo s cukrom dopenista, pridáme po jednom vajcia. Prilejeme mlieko a vanilkový extrakt. Samostatne v miske zmiešame múku, prášok, škoricu a soľ. Suchú zmes primiešame stierkou k vlhkej zmesi a nakoniec primiešame čerešne. Cesto dáme do tartovej formy a zarovnáme. Pečieme 15 minút pri teplote 170 °C. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ďalších 35 – 40 minút. Koláč necháme vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

 

 

Gabina Weissová

foto archívy blogeriek

 

Celé článok si vychutnajte v júnovom čísle MIAU (2018)