Misky plné šťastia

 

Starodávna legenda hovorí, že kdekoľvek Budha práve žil, prebral sa ráno zo spánku, vzal do rúk misku a prešiel sa pomalým krokom krížom-krážom dedinou. Dedinčania mu do misky s pokorou dávali čosi zo svojho jedla, tu lístočky šalátu, tam chutný cícer, voľakto prihodil bylinky, niekto kopček ryže, iný zasa kus ovocia, až mal nádobku plnú až po okraj, a tak mal po celý deň o poživeň tela postarané. Dnes sú takzvané Budha misky, alebo aj super misky či misky požehnania veľmi módne a nie je ani podmienkou, aby ste kvôli nim chodili po susedoch a nakúkali im do špajzí. Použite, čo nájdete doma, poriadne vypeckujte svoju fantáziu, krájajte, strúhajte, ukladajte a hlavne si to pekne užívajte!

 

 

 

Naplnené čerstvou alebo dusenou zeleninou, doplnené o proteíny v podobe strukovín či tofu a do dokonalosti vyšperkované zálievkou, bylinkami alebo posýpkou z rôznych zdravých semiačok – Buddha bowls alebo Budhove misky sú v posledných týždňoch a mesiacoch vychytenou špecialitou medzi fanatikmi a milovníkmi zdravého životného štýlu a rôznymi „foodies“, ktorí nimi zásobujú svoje instaprofily ako na bežiacom páse.

 

 

 

Štíhly ako prútik

Podľa autorov knihy Budhova diéta (Tara Cottrell a Dan Zigmond) bol Budha štíhly muž a nie „bacuľko“ s plnými lícami a guľatým bruškom, ako ho zvyčajne znázorňujú sochy. Len raz vraj vyskúšal diétu, no mal z nej toľko, čo väčšina z nás – žiadne potešenie a minimálny úžitok. A tak zvolil zlatú strednú cestu medzi tým, čo dnes vnímame ako nadmerné jedenie a tým, čo poznáme ako „odtŕhanie si od úst“ či úplné odriekanie. A pokyny, ktoré pred viac ako 2.500 rokmi zanechal svojim učeníkom, zneli jasne: nie je dôležité, koľko jete, ale kedy jete. Týmto pravidlom – stravovať sa v určitých hodinách – sa riadili budhistickí mnísi a mníšky viac ako 2.000 rokov. Keď však spojíme starobylú Budhovu múdrosť (predsa len, žil pred érou hamburgerov a hranolčekov) s poznatkami modernej doby, zistíme, že aj obsah tanierov zohráva nemalú úlohu v tom, či si naše zdravie uchováme, alebo oň nenávratne prídeme.

Žiaľ, autori tej istej knihy zároveň potvrdzujú, že Budha a Budhove misky nemajú nič spoločného, lebo jedlom sa on nezaoberal viac, ako bolo potrebné. Prikladal mu iba toľko dôležitosti, aby neovládlo jeho život tak, ako sa to v mnohých prípadoch stáva, mal s ním jednoducho zdravý a vyrovnaný vzťah. Pravdou však je, že jedával z misky guľatého tvaru, čo môže viesť dnešných fanúšikov Budha misiek k presvedčeniu, že jedia ako on a to isté, čo on. Ak vsadíte na jednoduchosť a siahnete po chutnej obilnine a čerstvej zelenine, celkom určite sa mu priblížite…

 

 

Miska Green Queen

 

Potrebujeme: 200 g zelenej špargle, 1 avokádo, 250 g brokolice, ½ šalátovej uhorky, 200 g zeleného hrášku, 150 g špenátových listov, 200 g hnedej ryže, 200 g uvarenej fazule (čiernej alebo červenej), soľ, mleté čierne korenie. Navrch budeme potrebovať na zálievku 2 PL pasty tahini, 2 PL jablčného octu, 2 PL olivového oleja, 1PL čierneho sezamu, 1PL opražených tekvicových semiačok a soľ.

Príprava:  Ryžu uvarte podľa návodu na obale. Do parného hrnca naukladajte očistenú špargľu (končeky iba jemne ošúpte), brokolicu rozobratú na ružičky a desať minúť nechajte mäknúť v pare. Na posledných 5 minút pridajte aj vylúpaný mladý hrášok. Uhorky nakrájajte krájačom alebo nožíkom na tenučké prúžky, avokádo rozpoľte pozdĺžne, vyberte kôstku a polovičky ošúpte a potom nakrájajte na úhľadné plátky. Uvarenú fazuľu dochuťte soľou a korením. Zmiešajte všetky prísady na zálievku, ak je príliš hustá, zrieďte ju lyžičkou vody a pripravte si aj semienka na posypanie. Do misky naukladajte všetku zeleninu aj ryžu čo najúhľadnejšie, nepremiešavajte ju. Začnite tým, že doprostred navŕšite ryžu, pokračujte špenátom, špargľou, brokolicou a fazuľou, plátkami uhorky stočenými do ruličiek a napokon všetko doplňte ešte plátkami avokáda a mladým hráškom. Pred podávaním prelejte zeleninu troškou zálievky a posypte semiačkami sezamu a tekvice.

 

Ako ich vyskladať

Ak ste už počuli o Budhových miskách, iste viete, že sú zdravé, krásne a veľmi trendové. Menej už človek, ktorý ich nikdy neokúsil, tuší, čo sa v nich v skutočnosti ukrýva. Jedni vravia, že pravidlá pri ich príprave vôbec nemusia byť pravidelné a že stačí naukladať všetko surové (prípadne grilované), zdravé a farebné vedľa seba a čímsi chutným pokvapkať. Že jedlo môže byť vegánske, vegetariánske, ba dokonca mnohí privierajú oko a pridajú aj kúsok mäsa. Ak však chcete ísť do hĺbky a skutočne ovládnuť umenie prípravy Budhových misiek, mali by ste vedieť, že sú tu aj ortodoxní „mištičkári“, ktorí majú pomer prísad, a teda aj nutrientov presne vypočítaný. Že ako? Miska by vraj mala obsahovať proteíny, obilniny, zeleninu, omáčku alebo zálievku a niečo extra navrch: oriešky, semienka, klíčky… Ak to ešte viac rozmeníme na drobné, tak v ideálnom prípade by mala vaša miska obsahovať 10 % zelených šalátov, 20 % zeleniny, 10 % ovocia (aby to bolo viac fun), 20 % tvoria proteíny, 15 % zdravé tuky, 20 % sacharidy a 5% niečoho malého extra chutného navrch.

 

 

Miska s ryžovými guľkami a edamame

 

Potrebujeme: 200 g ryže na sushi, 100 g rukoly, 200 g edamame (zelené sójové bôby v strukoch), 1 menší baklažán, 1 ružičku brokolice, 1 červenú kapustu, hrsť baby špenátu, klíčky rôznych druhov, mak, čierny sezam, konopné semienka, soľ, korenie, olivový olej, sladkú sójovú omáčku, lyžicu medu.

Príprava: Sushi ryžu uvaríme v ryžovare alebo v hrnci tak, že ju najskôr niekoľkokrát prepláchneme a potom ju zalejeme vodou, aby siahala cca 1 cm nad ryžu. Privedieme k varu, stiahneme plameň a počas varenia ryžu viackrát premiešame. Hotová je vtedy, keď sa odparí všetka voda. Medzitým baklažán umyjeme a nakrájame na úhľadné kocky, ktoré necháme 10 minút odpočívať v náleve z olivového oleja, sladkej sójovej omáčky a lyžice medu (v pomere 2:2:1). Baklažán potom prudko osmažíme na troche oleja dozlata a po stiahnutí panvice z plameňa ho trošku dochutíme soľou a korením. Keď je ryža uvarená, necháme ju chvíľu odpočinúť a potom ju ešte teplú navlhčenými rukami formujeme do guličiek. Tie obaľujeme v maku, sezame, konopných semienkach a klíčkoch. Keď máme všetky prísady do misky pripravené, postupne ich ukladáme. Začneme červenou kapustou nakrájanou na prúžky, pokračujeme špenátom, rukolou, brokolicou (môžete použiť surovú, alebo jemne podusenú v pare), až nakoniec pridáme edamame, ryžové guľky, baklažán a zvyšok klíčkov. Ako dressing môžete použiť zálievku z predchádzajúceho receptu.

 

 

Miska s cviklovým falafelom a hummusom

 

Potrebujeme: 4 menšie cvikly, 1 červenú cibuľu, sladký zemiak, 2 strúčiky cesnaku, 2 konzervy cíceru, 1 avokádo, šalátové listy, šálku uvarenej quinoa, petržlenovú vňať, mletú rascu, sladkú údenú papriku, vetvičku koriandra, semiačka černušky siatej (čierna rasca), čierne korenie, soľ, 3/4 šálky cícerovej múky (kúpite v bio obchode), hummus (domáci alebo už hotový), olivový olej, sezamové semiačka, obľúbené klíčky.

Postup: Rúru predhrejeme na 200 °C. Cviklu ošúpeme, nakrájame na menšie kocky, sladký zemiak očistíme a takisto nakrájame na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme, zeleninu pokvapkáme olejom a vložíme do trúby na 30 minút, občas premiešame. Po opečení necháme zemiak a cviklu trošku vychladnúť a potom ich vložíme spolu s cesnakom a červenou cibuľou do procesora (výkonnejšieho mixéra). Pridáme aj petržlenovú vňať, koriander a cícer a mixujeme, kým nevznikne kompaktná pasta. V miske ju premiešavame s cícerovou múkou (pridávame postupne tak, aby zmes nebola príliš mokrá) a koreninami – rascou, paprikou, černuškou, korením a soľou podľa chuti. Zmes by sa nemala drobiť a keď je kompaktná, pripravujeme z nej v rukách guľôčky, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Do misky naservírujeme uvarenú bielu quinou, hummus, šalátové listy a nakoniec cviklové guľky a plátky avokáda. Pokvapkáme olejom a dozdobíme sezamom a klíčkami.

 

 

 

Gabina Weissová

foto Gabina Weissová

 

Celý článok si prečítate v aprílovom čísle MIAU (2018)