Neštekaj a jedz!

 

S kuchárskymi knihami pre ľudí akoby sa v posledných rokoch pretrhlo vrece. Avšak napísať kuchárku pre psíkov, to už je voľačo! Kristína a Katarína vymysleli takmer 80 zdraviu prospešných receptov pre našich štvornohých miláčikov (a vo väčšine prípadov aj pre nás), ktoré obsahujú superpotraviny. A na ich správnosť sa opýtali veterinárky.

 

Kristína Šemberová je novinárka, ktorá v tejto chvíli pracuje na dizertačnej práci so zaujímavou témou: Životný štýl za prvej republiky na príklade gastronómie v dennej tlači. Jedlo je zjavne jej srdcovkou, píše o ňom i do rôznych časopisov a novín, ale venuje sa i editovaniu kuchárok (napríklad pre Zdeňka Pohlreicha) a na svojom konte má už dve kuchárske knihy: Sladká prvá republika (vznikla v spolupráci s kolegyňou E. Všetíčkovou) a Neštěkej a jez, ktorú zostavila spolu s Katkou Královou. Nádherné fotografie v tejto prvej česko-slovenskej psej kuchárke sú dielom food fotografa Mareka Bartoša. Pokiaľ Kristína nepracuje alebo nevarí, rada číta, venuje sa joge a predovšetkým je mamou malého synčeka. Kuchárku pre psov nosila v hlave už zopár rokov. Dôvod? „Došlo mi, že mnohí ľudia, ktorých poznám, psíkom varia, ale zároveň utrácajú nezmyselné čiastky za „pamlsky“, o ktorých vôbec nemajú tušenie, čo obsahujú.“

Katarína Králová pochádza zo Žiliny, vyštudovala marketing a jej vášňou je odjakživa cestovanie. Doteraz si vyskúšala život v piatich rôznych krajinách, momentálne je jej domovom Praha. „Zvieratá a psy som milovala odjakživa, od mojich troch rokov sme mali psíka, bol to pre mňa vždy člen rodiny, kamarát. Po prvom psíkovi som sa ďalšie rozhodla len adoptovať.“ Katka vždy chcela zvieratám pomáhať, angažovala sa v rôznych projektoch, útulkoch a hoci po škole pracovala najprv v oblasti marketingu a neskôr klientskeho servisu, snívala o podnikaní a práci na vlastných nápadoch. „Zároveň som chcela pomáhať zvieratám. A tak som to v jednoduchom produkte spojila a začala som vyrábať psie motýliky pod charitatívnou značkou FUNKY DOG, ktoré sa stali symbolom podpory. Boli to vôbec prvé psie motýliky na trhu v Čechách a na Slovensku a vďaka ich predaju sa mi podarilo podporiť útulky a spolky vo výške okolo 30.000  eur.“ Jedným z nápadov bola i psia kuchárka a keď Katke prihral osud do cesty Kristínu a napokon i Mareka, talentovaného fotografa, ktorý má sám dvoch psíkov, bolo rozhodnuté. „Pustili sme sa do toho a po dvoch rokoch priviedli na svet originálnu kuchárku, z predaja ktorej chceme rovnako podporiť psíkov v núdzi.“

 

 

Sušienky proti cestovným nevoľnostiam

Neznáša váš havkáč jazdu autom? Skúste mu dať pred cestou tieto sušienky. Kefír ako ostatné kyslé mliečne výrobky harmonizuje trávenie, aníz a zázvor upokojujú rozbúrené zažívanie a tlmia nevoľnosti.

Na cca 30 kúskov potrebujeme: 250 g celozrnnej špaldovej múky, 60 g sójovej múky, 1 ČL jedlej sódy, 1 PL mletého zázvoru, 1 ČL anízu, 1 vajce, 3 PL medu, 2 PL olivového oleja, 200 ml kefíru, 2 cm kúsok zázvoru.

Príprava: Múky preosejte do misy, premiešajte s jedlou sódou, mletým zázvorom a anízom. Vajce, med, olej a kefír prešľahajte, prilejte k suchým surovinám a vypracujte hladké cesto. Čerstvý zázvor ošúpte, nastrúhajte do cesta a premiešajte. Rúru predhrejte na 180 °C, plech vyložte papierom na pečenie. Dlane si poprášte múkou, z cesta odkrajujte pomúčenou lyžicou kúsky veľkosti vlašského orechu, tvarujte bochníčky a ukladajte ich na pripravený plech. Pečte v predhriatej rúre cca 8 – 10 minút dohneda. Vyberte a nechajte vychladnúť. Uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke.

 

Psičkársky príbeh K+K

Kristína doma psa nemá, ale s chlpáčmi má napriek tomu svoju skúsenosť. Na jednej strane trošku negatívnu, pretože od detstva trpí alergiou na psie chlpy, ale u jej svokrovcov žije čierny kokapoo Bobo (špeciálny kríženec kokršpaniela s pudlom), ktorého každý považuje za riadneho člena rodiny. „Mnohokrát si vravím, že sa má najlepšie zo všetkých, pretože ho všetci rozmaznávajú. Odmala konzumuje všetko a popiera väčšinu poučiek o tom, čo psy dobre a zle trávia. Bobo zožerie všetko a s veľkou chuťou.“ Katka mala doma psíka odmala a keď jej prvý havo, dalmatínka Petinka, odišiel do psieho neba, zrútil sa jej svet. „Mamina nedovolila, aby chodila po dome, mala svoj peliešok v kuchyni, kde oddychovala a spala. Hrozne som si želala, aby som so psíkom mohla spať v posteli, a tak som sa dohodla s babkou, že k nej s Petinkou môžem chodiť spávať do hosťovskej izby.“ Ďalší jej psík bola Aishinka a potom jej syn Kadlík, ktorého má doma doteraz, zatiaľ krásnych 11 rokov. „Jeho meno je odvodené z anglického ´cuddlo´ (´maznať sa´). Prežil so mnou veľa, býval so mnou na internátoch, nasťahoval sa so mnou do Prahy a teraz spolu vedieme značku FUNKY DOG. Je to mix bígla s jazvečíkom, čo sa odzrkadľuje aj na jeho povahe – je to tvrdohlavý, svojrázny flegmatik, ktorý najradšej celý deň leňoší.“

Katka berie Kadlíka na predajné akcie, lebo ľudia ho milujú. Keď pripravuje pre svoju značku nové produkty, Kadlo je vždy hlavným konzultantom. „Keď s ním nie som, chýba mi. Aj kvôli nemu chodím pomáhať do útulkov a spolkov, najčastejšie sa angažujem v útulku OZ Pomoc Psíkom vo Veľkých Kapušanoch, kde sa starajú o takmer 200 psíkov. Situácia na východe je kritická a som vďačná, že vďaka našej činnosti môžem pomôcť aj finančne.

 

 

Čučoriedkové muffiny

Sladkostiam by sa mali psi vyhýbať kvôli rafinovanému cukru a čokoláde, ale tieto muffinky sladí med a čučoriedky. Chuť a kvalita medu závisí od prostredia, v ktorom ho včely zbierali. Med vyniká obsahom minerálov a vitamínov B, ktoré slúžia ku správnemu tráveniu, metabolizmu a činnosti svalov. Až muffiny ochutnáte, budete si ich piecť aj pre seba.

Na asi 12 kúskov potrebujeme: 4 PL olivového oleja, 100 ml mlieka, 3 PL medu, 1 vajce, 200 g hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky, 1 ČL jedlej sódy, 100 g čučoriedok, maslo na vymazanie formičiek (podľa potreby), múka na vysypanie formičiek (podľa potreby).

Príprava: Rúru predhrejte na 180 °C, podľa potreby vymažte formičky na muffiny maslom a vysypte múkou. Olej premiešajte s mliekom a medom a vidličkou prešľahajte s vajcom. V mise premiešajte múku jedlou sódou, vlejte tekuté suroviny, rýchlo vymiešajte hladké cesto, pridajte čučoriedky a rozdeľte ho do formičiek na muffiny. Formičky plňte do 2/3 objemu, pretože cesto pečením narastie. Pečte dozlata 15 – 25 minút (podľa veľkosti), až špajľa zapichnutá do stredu vyjde von čistá alebo len s pár drobkami. Vyberte a nechajte vychladnúť.

 

Kniha pre dvojnohých i štvornohých

Katka, Kristína i Marek dali hlavy dokopy a rozhodli sa, že kuchársku knihu postavia na receptoch na maškrty. To preto, že každý psík potrebuje inú stravu a napísať univerzálnu psiu kuchárku je prakticky nemožné. Vyhrali teda dobrôtky, ktorými majitelia psíkov svojich štvornohých priateľov radi odmeňujú. „Zároveň sme ale nechceli mať knihu len s receptami na sušienky,“ hovorí Kristína. „A tak sme recepty rozdelili do kapitol: na výlet, od rána do večera a na špeciálne príležitosti – a vymýšľali pokrmy tak, aby boli zdravé a zároveň rôznorodé.“ Skúsenosti z okolia potvrdili ich domnienku, že psičkári pripravujú často svojim maznáčikom podobné jedlá ako sebe, a tak do knihy zaradili i zopár receptov, o ktorých si možno na prvý pohľad poviete, že sú skôr „pre pánkov“. „Našu domnienku potvrdil i môj syn, ktorý na fotení hojne ochutnával a my sme sa s chuťou pridali. Napríklad sušienky vyfotené na snehu sme psíkom bez hanby zjedli spolu s francúzskymi syrmi rovno na fotení.“ Katka zasa spomína inú príhodu „z pľacu“, keď tímu ostala granola a müsli tyčinky, do ktorých sa pustil len dvojročný chlapec Kubko. „Keď sme vtipkovali, že je to pre psíkov, Kubko sa na nás pozrel a urobil „Haf!“. Nemohli sme sa prestať smiať, ale uvedomili sme si zároveň, že vďaka tomu, že naše recepty neobsahujú soľ a korenie, sú vlastne vhodné aj pre deti.“

MVDr. Eva Štercová PhD. pracuje na Fakulte veterinárneho lekárstva na Veterinárnej a farmaceutickej univerzite v Brne a má doma sučku nemeckého ovčiaka Torru. O vyváženej strave pre psích miláčikov môže teda rozprávať nielen z vlastnej praxe, ale i ako odborník. Ako by teda mal vyzerať vhodný psí jedálniček? „Základom je vyvážená strava s dostatočným prísunom bielkovín, sacharidov, tukov, vitamínov a minerálov, po ktorej pes prospieva a zároveň nepriberá. Ak psíkovi stačí a vyhovuje, nezáleží na tom, či je to surová strava BARF, varená domáca alebo prídel granúl.“ Veterinárka však súčasne upozorňuje, že dobrôtky by mal psík dostávať len za odmenu, pretože nenahradia klasickú stravu a ich nutričná hodnota je nevyvážená. „Počas športového výcviku je trendom odmeňovať psa za výkon časťou jeho kŕmnej dávky. Je však potrebné dávku dobre odmerať a vyvážiť s ohľadom na ďalšie dni, aby mal psík zaistený prísun všetkých potrebných látok…“

 

 

Gabina Weissová

foto Marek Bartoš

recepty Kristína Šemberová a Katarína Králová

 

Celý článok aj s ďalšími receptami si prečítate v októbrovom čísle MIAU (2018)