Orechy v utajení

 

Už sme sa ich túto zimu najedli až-až. V orechových košíčkoch, medvedích labkách, marokánkach, parížskych rožtekoch či žerbó rezoch sa na nás oriešky a orechy usmievali okato a vyzývavo. Je teda najvyšší čas, aby sme im našli aj iné uplatnenie. Zdravšie, sofistikovanejšie a v poslednom čase čoraz populárnejšie…

 

Nie je tak ďaleko doba, kedy sme sa liepali po stromoch, ktoré rástli našim babičkám a dedom hneď pri dome, dávali ľuďom tieň v horúcich letných dňoch a poskytovali úrodu na jeseň, keď si všetci vytvárali zásoby na dlhú zimu. Orech bol kráľom všetkých dedinských stromov, ktorý široké konáre naťahoval až k susedom a ktorého sladké biele plody deti vyberali zo škrupiniek skôr, ako stihli stmavnúť. Lieskovce a vlašské orechy sa voľakedy nekupovali, váľali sa po dvoroch a pri cestách ako roztrúsené peniažteky, ktoré stačilo pozbierať, pomlieť a naplniť nimi štrúdľu či iný výdatný nedeľný koláč. Lenže časy sa zmenili a orechy kupujeme na internete, v supermarketoch či na farmárskych trhoch ako dáku vzácnosť. Navyše, tým bežnejším dnes v kuchyniach robia spoločnosť ďalšie, o ktorých naše prababky ani nechyrovali: pekanové, píniové, pistáciové, makadamové, kokosové, kešu či para orechy. Ich chuť je delikátna, obsahujú množstvo zdraviu prospešných látok a ich použitie je univerzálne, napriek tomu, že v našich končinách sa z orechov pripravujú predovšetkým jedlá na sladko. Stačí však prekročiť hranice krajiny i zvyklostí a ochutnáte plnky s orechmi, mäso v chrumkavej orechovej kruste, ryby na orechoch, šaláty zaliate zálievkou z orechov, cestoviny, na ktorých trónia opečené oriešky…

 

Orechy ako mlieko

Bolo raz jedno mlieko. Ale nebolo to obyčajné mlieko, bolo to mlieko rastlinné. Presnejšie – orechové. Chutné, hodvábne jemné, s krémovou textúrou, vyrobené iba z vody a orechov. Popularita bezlaktózových mliek naberá v poslednom období poriadne na sile a ľudí, ktorí siahnu radšej po rastlinnom mlieku, ako po tom kravskom, neustále pribúda. Dôvody? Môže ich byť viac, niektorým spôsobujú mliečne produkty krátkodobé ťažkosti, iným tiahle zdravotné komplikácie a je tu aj skupinka tých, čo neriešia intolerancie ani alergie, ale konzumovať mlieko, určené pre mláďatá zvieraťa, považujú za neetické, alebo im to rastlinné jednoducho chutí viac. Ak vaše telo reaguje na kravské mlieko nápadne nepriaznivým spôsobom, mali by ste vedieť, že môže ísť buď o laktózovú intoleranciu, alebo o alergiu na mliečne produkty. Prvý prípad môže nastať náhle ako reakcia na lieky, pri zníženej imunite, po chorobe a po čase môže odznieť, môže ísť o vrodenú dispozíciu, alebo sa získa vekom, pričom ide o ochorenie, spôsobené nedostatkom enzýmu laktáza, ktorý napomáha tráviť mliečny cukor – laktózu. Alergia na bielkovinu kravského mlieka je závažnejšia diagnóza, pričom ide o nežiaducu reakciu imunitného systému, ktorá sa prejavuje kožnými, zažívacími a dýchacími problémami. Nevhodné pre alergikov sú všetky potraviny, ktoré by mohli bielkovinu kravského mlieka obsahovať a ako alternatívu by mali zvoliť kozie alebo ovčie produkty, či dokonca také, ktoré sú rastlinného pôvodu.

Ak nás k tomu donútia okolnosti, vzdať sa zo dňa na deň jogurtov, mlieka, syrov či tvarohu môže byť stresujúce. Nie však pre toho, kto sa pustí do hľadania vhodných náhrad s nadšením a otázku „Ale kde potom vezmeš bielkoviny?!“ príjme ako výzvu. Bielkoviny predsa dostaneme do tela aj vďaka kvalitnému mäsu, konzumáciou vajec, rýb či strukovín. Dôležité je poznať, čo konkrétna potravina obsahuje, študovať a tiež rozmýšľať nad tým, aké potraviny kupovať. A tak je to aj s orechmi. Vieme, že sú bohaté na proteíny a plné vitamínov, horčíku, selénu, zinku, draslíku, fosforu, železa i vápnika, obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu a okrem toho, že výborne chutia, chránia naše srdce, znižujú cholesterol, zlepšujú pamäť, upokojujú nervy a dokonca prospievajú pokožke, nechtom i vlasom. Načo teda čakať, poďme si z nich pripraviť zdravšiu alternatívu mlieka!

 

Tempeh s brokolicou na arašidovom masle

Ak milujete tempeh, toto jedlo je pre vás to pravé „orechové“. Dokonca aj vtedy, ak ste ešte tempeh nikdy nejedli. V kombinácii s brokolicou, omáčkou z arašidového masla a s jazmínovou ryžou možno ani nezistíte, že si pochutnávate na jedle, ktoré neobsahuje ani gram mäsa.

Potrebujeme: Na arašidovú omáčku: 2 PL arašidového masla, 2 PL vody, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL javorového sirupu alebo agáve, 1 PL šťavy z citróna, 1/2 lyžice čerstvého nastrúhaného zázvoru. Na tempeh: 200 g balenie údeného tempehu, 2 PL šťavy z citróna, 1 PL sójovej omáčky, 1 PL čerstvého strúhaného zázvoru, strúčik nastrúhaného cesnaku, 1 PL oleja. Ďalej budeme potrebovať: menšiu hlavičku brokolice rozobratú na ružičky, mletý strúčik cesnaku, lyžicu oleja, hrsť čerstvých bazalkových listov a basmati ryžu.

Príprava: Na arašidovú omáčku vymiešame všetky ingrediencie v miske metličkou. Na tempeh: zmiešame spolu šťavu z citróna, sójovú omáčku, zázvor a cesnak, pridáme tempeh nakrájaný na kocky. Marinujeme cca pol hodiny. Panvicu potretú olejom rozhorúčime na stredne veľkom plameni pridáme tempehové kocky s marinádou a dusíme, kým sa tekutina takmer nevyvarí. Odstavíme z plameňa. Basmati ryžu uvaríme podľa návodu na obale. V ďalšej panvici zohrejeme olej, vhodíme doň ružičky brokolice, cesnak a cca 3 minúty opekáme, kým brokolica nie je opečená „na skus“. Pridáme omáčku z arašidového masla a opekáme ďalšiu minútu (podľa potreby pridáme lyžicu vody). Brokolicu stiahneme z plameňa a premiešame s listami bazalky, natrhanými na menšie časti. Na tanier naservírujeme ryžu, na ňu teplý tempeh a opečenú brokolicu. Dozdobíme bazalkou a podávame.

 

Orechy ako maslo

Američania ich jedia už dávno, my sme až teraz objavili Ameriku. Arašidové maslo (arašidy v skutočnosti nie sú orechy, ale strukovina) má dlhú históriu, najskôr sa arašidy používali na výrobu oleja a ako náhrada kakaa, dokonca v minulosti boli pre mnohých chudobných Američanov zdrojom potravy pre ich dobytok. Obľúbenosť tejto plodiny vzrástla okolo roku 1800, keď sa krajinou arašidy šírili (vďaka cirkusovým šiatrom a cirkusantom, ponúkajúcim rýchle občerstvenie) ako horúca pražená pochúťka. A odtiaľ bol už len krôčik k arašidom v cukre, praženým, soleným arašidom a k arašidovému maslu…

Povráva sa, že arašidy ako prví rozdrvili na maslo už starí Inkovia, k jeho popularizácii vraj prispel cereálny kráľ pán Kellogg a iné jazyky vravia, že istý lekár zo St. Louis vyrobil z arašidov maslo pre svojich pacientov, ktorí mali chabé zuby a problémy s prežúvaním. Oficiálne však bolo arašidové maslo prvýkrát predstavené svetu na medzinárodnom veľtrhu v St. Louis v roku 1904 (tento ročník bol mimoriadne plodný, spopularizoval aj zmrzlinový keksík v tvare kornútika, hot dog, ľadový čaj či cukrovú vatu). Arašidové maslo sa stalo neoddeliteľnou súčasťou stravy americkej armády cez vojnu a dodnes patrí k najpopulárnejším potravinám Američanov.

Pri orechových maslách platí to isté ako pri mliekach: pri ich kúpe rozhoduje informácia na etikete, hľadajte preto maslá v bio kvalite, so stopercentne prírodným zložením, vyvarujte sa zbytočného pridaného cukru a konzervantov, stabilizátorov, solí či pridaného oleja. Siahnite radšej po kvalite za vyššiu cenu, vaše zdravie sa vám za to odvďačí. A aké orechové maslá na našom trhu dostať? Môžete sa rozhodnúť, či vyskúšate mandľové, kokosové, arašidové, kešu maslo, lieskovcové, pistáciové, pekanové i makadamové. Orechové maslá majú v kuchyni široké použitie v pokrmoch pripravených na sladko i na slano, od najjednoduchších zdravých misiek s ovocím až po komplikované recepty, pripravené pečením v rúre, ale i v ázijskej kuchyni, kde sa jedlá pripravujú na horúcej panvici. Navyše, kvalitné orechové maslá ponúkajú zdravú náhradu komerčných čoko nátierok. Sú napumpované zdravými tukmi, obsahujú bielkoviny a čisto prírodné orechové maslá sú zdravým zdrojom energie i skvelou pochúťkou, ktorou zaženiete nutkavú chuť na sladké. Užívajú sa najlepšie veľkou lyžicou priamo z pohárika.

 

Mini muffinky s kôprom

Vajcia, rajčiny a kôpor, to je voľba, ktorá nikdy nesklame (a fantázii sa medze nekladú, použite, čo máte doma po ruke alebo je práve v sezóne dostupné). Ak sa k vám nečakane nahrnú hostia alebo potrebujete narýchlo pripraviť sýty pokrm „do ruky“, malé muffinky sú tou správnou voľbou. Ponúknite ich práve vytiahnuté z rúry, ale ani studené neurazia…

Potrebujeme: 8 vajec, 1/3 šálky mandľového mlieka, rozomletý strúčik cesnaku, 1/4 čajovej lyžičky dijonskej horčice, 1/4 šálky nasekaného čerstvého kôpru (ak nezoženiete, použite mrazený alebo sušený), 1 šálku cherry paradajok rozkrojených na polovice, 1/3 šálky feta syru nakrájaného na drobno, 2 hrste čerstvých špenátových listov, 1/4 šálky jarnej cibuľky nakrájanej nadrobno, soľ, mleté čierne korenie.

Príprava: Rúru predhrejeme na 180 °C a formu na muffiny vymastíme olejom. Vo veľkej mise rozmiešame metličkou vajcia, mandľové mlieko, cesnak, dijonskú horčicu, väčšinu kôpru (trochu si necháme na ozdobenie), soľ a mleté čierne korenie. Vaječnú zmes nalejeme do spodnej časti každej muffinovej formy. Na vaječnú zmes navrstvíme špenátové listy, cibuľku, feta syr a polovice cherry paradajok a opäť pokračujeme vaječnou zmesou. Pečieme približne 20 minút a pri podávaní ozdobíme kôprom a podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením. Neskonzumované muffinky vydržia v chladničke približne 2 dni.

 

 

Gabina Weissová

foto Gabina Weissová

 

Celý článok a ďalšie recepty nájdete vo februárovom čísle MIAU (2018)