Vege revolúcia

 

Budúcnosť patrí rastlinám, tvrdia vege revolucionári, medzi ktorými hviezdia i šéfkuchári a blogeri, neúnavne pracujúci na tom, aby sa vegánska kuchyňa dočkala zaslúženého uznania. Nie, nie, nikam neodchádzajte, pretože aj vy, milí syroholici, vajíčkojedáci a mäsožrúti, si prídete na svoje…

 

Hraví bratia Derek a Chad Sarnovci

„Keď varíte a konzumujete rastliny, neexistuje z toho pre vás žiadna nevýhoda. Čím viac to skúšate, tým ste lepší a ide vám to ľahšie. A u nás to vždy bolo o pocite, aby sme konali dobro a prospievali planéte, ľuďom i zvieratám!“ Bratia Derek a Chad Sarnovci z Nového Anglicka majú odjakživa blízko k jedlu a vareniu, obaja kedysi pracovali pre gigantické potravinárske značky a dokonca vyučovali v online kuchárskej škole. Derek medziiným založil niekoľko dobre hodnotených reštaurácií a na nejaký čas pôsobil ako pomocník šéfkuchára a záhradníka v tibetskom budhistickom kláštore (zlepšoval sa vo varení a v umení ticho sedieť), zabŕdol aj do inovačných objavov v oblasti plant-based, teda rastlinnej stravy a pre veľké reťazce dodáva produkty momentálnej značky oboch bratov Wicked Healthy. Ak si teda dáky vegán plánuje zjednodušiť svoje varenie, môže siahnuť napríklad po ich korenených hubách, vegánskej kváskovej pizzi, hipsterskom šaláte alebo enchilade s vegánskou plnkou. Derek je spoluautorom niekoľkých kuchárskych kníh, otcom syna Jakea a adoptívnym tatkom jednej veveričky a líšky.

Chad sa medzitým úspešne realizuje na poli kulinárskych výrobkov ako sú plant-based vegánske morské plody, teda také, ktoré si nevyžadujú žiadne obete na zvieracích životoch. Jeho slávne recepty sa objavujú v kuchárskych knihách, ktoré vydáva spolu s bratom a veľmi rád sa necháva pozývať do televíznych programov o varení. Keď nepracuje, hrabká sa so svojou ženou Malissou, dvomi deťmi (a istotne i niekoľkými lesnými tvormi) v záhradke za domom, kde pestuje, ako inak, organickú zeleninu. Obaja bratia však o sebe tvrdia, že sú kuchármi „na misii“ a bojujú za zeleninu na tanieri, za zdravie a planétu. „A to neznamená jesť jedlo, ktoré má chuť ako kus… veď viete čoho. Chceme vám ukázať, že jedlo zo zeleniny môže chutiť a vyzerať nenormálne dobre!“

 

Hubový Stroganoff bratov Sarnovcov

Najlepšie teplé comfort food, ktoré nás podľa bratov Sarnovcov poľahky a s citom prenesie cez chladné dni, keď nám chýba slnko, zeleň stromov a životná energia. Jedlo plnú húb, krémovej omáčky, s vôňou byliniek a sýtosťou cestovín – čo viac si ešte možno priať?

Potrebujeme: Na huby: 1 lyžicu olivového oleja, 1 a ½ šálky očistených a nasekaných hlív, 1 a ½ šálky húb shiitake, 1 a ½ šálky „tancujúcej huby“ maitake (alebo inej obľúbenej huby), soľ, čierne korenie, vetvičku tymianu, ¼ šálky zeleninového vývaru.

Na omáčku: 1 lyžicu olivového oleja, stredne veľkú cibuľu, nakrájanú na plátky, 6 roztlačených strúčikov cesnaku, 4 šálky zeleninového vývaru, plechovku kokosového krému, ¼ lyžičky jablčného octu, štipku soli, ½ šálky vegánskej kyslej smotany (napríklad z kešu alebo inej rastlinnej kyslej smotany), lyžicu vegánskej worchesterovej omáčky, lyžicu dijonskej horčice.

Ďalej potrebujeme: Bezvaječné cestoviny, 2 lyžice rastlinného masla, hrsť nasekanej pažítky, hrsť petržlenovej vňate, soľ a mleté čierne korenie.

Príprava: Na panvici zohrejeme olej, pridáme všetky huby, soľ, korenie a tymian a na miernom ohni ich dusíme. Podľa potreby podlievame troškou vývaru. Keď huby zmäknú (asi po 10 – 12 minútach), vyberieme ich z panvice a odložíme bokom do misky. Na tej istej panvici opäť zohrejeme olej, pridáme cibuľu, cesnak a po pár minútach aj zeleninový vývar a necháme asi 10 minút pomaličky prevariť. Do panvice dáme kokosový krém, jablčný ocot a soľ a miešame metličkou, kým sa vývar s krémom dobre nespojí. Varíme ďalších 10 minút. Na záver pridáme kyslú smotanu z kešu, worchester a horčicu. Do omáčky preložíme podusené huby, pridáme oriešok masla, premiešame, podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením a odložíme z plameňa. Cestoviny uvaríme podľa návodu v slanej vode, scedíme a ešte horúce uložíme na tanier. Každú porciu cestovín zalejeme omáčkou podľa chuti a ozdobíme nasekanými bylinkami. Ihneď podávame.

 

Zamilovaná Chloe Coscarelli

Kto iný by mal vyhrať súťaž v pečení, ak nie žena? Kto iný by si mal uchmatnúť víťazstvo vo Vojne cupcakov, ako sa nazýva americký televízny program plný sladkých plniek, mäkkého cesta a šikovných rúk? Tie Chloine napiekli rýdzo vegánske cupcaky a čuduj sa svete, zabodovala a stala sa prvou vegánkou, ktorá kedy túto súťaž vyhrala! Chloe Kay Coscarelli pochádza z umeleckej rodiny, kde sa jej detstvo vyvíjalo spočiatku priam hororovo. Otec Don Coscarelli je americký filmový producent a režisér, ktorého svet spoznal ako nadšenca hororu a matka pracuje ako filmová kostýmová výtvarníčka. Chloe sa však rodičom trochu vymkla spod kontroly, odjakživa totiž nenávidela krv a mäso, aj preto sa už ako vysokoškoláčka prihlásila na brigádu do vegánskej reštaurácie a objavila kúzlo varenia. Nasledovala prihláška do online programu, zameraného na štúdium dôležitosti stravovania, výživy a dôležitosti rastlinných produktov v našom jedálničku. Autorka štyroch vegánskych kuchárskych kníh vraj začínajúcim vegánom v mnohých smeroch uľahčila prácu. Tí, ktorí dovtedy jedli len kel, quinou, budha misky a sladké energetické guľky, začali variť aj „normálne jedlá“, ale vo vegánskej úprave. Svoje staré recepty jednoducho „veganizovali“ a Chloine recepty si rýchlo osvojili. A ani to nebolelo, veď toto dievča, jednoducho, rastliny miluje (k istému receptu pridala aj ľúbostný list cesnaku: Drahý cesnak, ako len môžeš byť taký chutný, aj keď si spálený? Som očarená. Navždy s láskou, Chloe.) No nie je to naozajstná veganláska?

 

Tofu „kurča“ s ryžou á la Chloe

Vegánske, chutné a zdravé. Podávané s ryžou a brokolicou a pripravené za menej ako 30 minút. Toto jedlo bude u vás doma milovať každý. Aj ten, kto nad „tofu“ zakaždým ohŕňa nos.

Potrebujeme: Na tofu: 450 g prírodného (alebo údeného) tofu, 2 lyžice sójovej omáčky, ¼ šálky kukuričného škrobu.

Na omáčku: ¼ šálky javorového sirupu, 2 lyžice sójovej omáčky, lyžica omáčky sriracha, šťava z 1 pomaranča, lyžica kukuričného škrobu, 2 lyžice rastlinného oleja, 4 jarné cibuľky, trochu pomarančovej kôry, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice čerstvého, nasekaného zázvoru.

Na podávanie: Uvarená ryža, ružičky podusenej brokolice, sezamové semiačka.

Príprava: V uzatvárateľnom vrecúšku alebo miske s viečkom zmiešame tofu nakrájané na kocky so sójovou omáčkou a kukuričným škrobom. Poriadne premiešame a necháme odpočívať bokom. Medzitým v miske zmiešame javorový sirup, sójovú omáčku, srirachu, pomarančový džús a kukuričný škrob, kým sa škrob riadne nerozpustí. V panvici rozohrejeme olej, pridáme doň marinované kúsky tofu a necháme ho z každej strany opražiť do zlatista. Kúsky tofu necháme v panvici, vhodíme k nim mladé cibuľky nakrájané na menšie kúsky, pomarančovú kôru, cesnak nakrájaný na drobno a zázvor. Dusíme len niekoľko minút, kým cibuľka nezmäkne. Pridáme pripravenú omáčku z misky a na slabom plameni miešame, kým nezhustne. Tofu na spôsob kuracích kúskov podávame na horúcej ryži, doplníme o ružičky brokolice a posypeme sezamovými semiačkami.

 

Kreatívna Nina Olsson

Pochádza zo Štokholmu, ale s mužom svojho srdca a dvomi deťmi sa usadila v Amsterdame, kde jej očarenie dizajnom, fotografiou a jedlom dostalo zelenú. Vyhlasuje o sebe, že je vegetariánka s vášňou pre pomalé jedlo a zdravé stravovanie, ktorá verí v rovnováhu, a preto si občas pokojne dopraje hoc aj kalorickú šišku. Nina začínala ako umelecká šéfka v módnych magazínoch, až sama rozbehla vlastný časopis o dizajne, umení a pop kultúre. Po niekoľkých rokoch prijala možnosť spolupráce s magazínmi o jedle a „odrazu som sa cítila ako doma. Okrem špecializácie na food fotografiu som aj bežnou grafickou dizajnérkou a robím všetky úkony ako nastavovanie typografických štýlov, vytváranie reklamy, webových stránok, ilustrujem, štýlujem a fotografujem. Inými slovami – robím milión vecí v jednom čase!“ Každé ráno však začína táto kreatívna Švédka kávou. Potom pripraví raňajky deťom a vyprevadí ich do školy, presunie sa o niekoľko blokov ďalej, do sídla svojho kreatívneho štúdia a keď má už plánovania, kreslenia a stretávania sa s klientami plnú hlavu, usadí sa na jogovú podložku a dopraje si poriadne výživnú „mindfulness“ prestávku. Druhú časť dňa venuje svojim receptom, ktoré aranžuje a fotí na blog. Okolo šiestej je už doma a varí rodinnú večeru. „Cítim, že čas letí a deti rastú prirýchlo, spoločný čas večere teda považujem za dôležitú časť dňa, keď sme spolu a nik nás neruší.“ Pred polnocou sa už ukladá do perín a ešte predtým si dopraje šálku teplého čaju, aby sa kolobeh dňa uzatvoril tým najpríjemnejším spôsobom. Nina Olsson je tiež autorkou knihy o burgeroch bez mäsa, do ktorej sa pustila s presvedčením, že vegeburgery majú v sebe všetko, čo treba, teda vrstvy výnimočných chutí v perfektnej harmónii.

 

Portobello burger podľa Niny Olsson

Ach, aký neuveriteľne jednoduchý, vegánsky a bezlepkový pokrm! A taký chutný, že sa dokonca nemusí podávať ako klasický burger v sladkastej žemli, pretože jeho vrch a spodok tvoria veľké šťavnaté šampiňóny.

Potrebujeme: 8 veľkých portobello šampiňónov bez stoniek, 1 červená paprika nakrájan na kolieska, 8 koliesok zo sladkých zemiakov (bataty), 1 avokádo nakrájané na plátky, hrsť čerstvého baby špenátu alebo rukoly, červená cibuľa, pesto z vlašských orechov, citrónový kešu krém, olivový olej, chilli vločky, soľ.

Príprava: Na panvici rozohrejeme na strednom plameni trochu olivového oleja. Na ňom niekoľko minút pražíme kolieska červenej papriky, a tie potom dáme bokom. Do toho istého oleja vložíme 2 očistené šampiňóny a pražíme ich asi minútu z každej strany, posypeme soľou a plameň stlmíme. Panvicu prikryjeme pokrievkou a šampiňóny pod ňou krátko podusíme, pričom ich dvakrát obrátime. Odložíme ich z panvice bokom, do panvice pridáme olivový olej a vložíme doň 2 kolieska batatov. Posypeme ich soľou, chilli vločkami a opekáme z oboch strán do zlatova. Stiahneme z ohňa a vyskladáme burger: namiesto žemle použijeme šampiňón, pridáme bataty, červenú papriku, avokádo, špenátové listy, červenú cibuľu nakrájanú na kolieska, orechové pesto a citrónový kešu krém. Ihneď podávame.

 

Pesto z vlašských orechov

V kuchynskom robote zmiešame do hladka viazaničku čerstvej bazalky, 100 g vlašských orechov, 60 ml olivového oleja, 2 lyžice lahôdkového droždia, 1 a ½ lyžičky citrónovej šťavy, soľ.

Citrónový kešu krém: V miske vymiešame asi 100 g kešu masla, 60 ml orechového mlieka, 1 lyžicu citrónovej šťavy a štipku soli. Pred použitím necháme postáť v chladničke.

 

Super chutná Ella Mills

Ellu na sociálnych sieťach nájdete ako „Deliciously Ella“ a ak sa pridáte medzi jej sledovateľov napríklad na Instagrame, postavíte sa do radu 1,6 milióna ľudí, slintajúcich po jej neuveriteľne príťažlivých vegánskych receptoch. Ella sa pustila do blogovania, keď ju pred niekoľkými rokmi postihlo závažné ochorenie srdca, problémy s trávením a chronická únava, a tak sa rozhodla radikálne zmeniť svoj životný štýl. Začala cvičiť, meditovať a prehodnotila aj svoje stravovanie – no a jej recepty si okamžite získali fanúšikov. „Ellu som pôvodne spúšťala ako osobný projekt, bol to spôsob, ako sa zamilovať do rastlinného jedla a ako spraviť zo zdravého stravovania čosi chutné.“ V priebehu niekoľkých mesiacov sa mladá Britka naučila variť, obstojne fotiť a dokumentovať všetky svoje výtvory. Ak aj chcela spočiatku všetko zaznamenávať hlavne pre seba, strhla sa okolo nej prudká lavína pozornosti. Napokon sa nechala presvedčiť a svoje skúsenosti nielenže odovzdávala záujemcom na kurzoch varenia, ale spísala ich aj do knižnej podoby (na konte má 5 kuchárskych kníh), v mobiloch ju nájdete vďaka aplikácii „Deliciously Ella“ a v Londýne si otvorila vlastné lahôdky. Ella Mills sa dnes teší dobrému zdraviu a stala sa z nej hádam najznámejšia instagramová vegánka. Okrem receptov v poslednom čase však pridáva aj príspevky plné materinskej lásky, pretože sa pred časom stala mamou malej Skye. Občas ju v texte láskyplne nazve malým avokádom, alebo chutným burritom…

 

Teplá kaša podľa Elly

Miska plná výrazných chutí, kto by takej odolal? Škorica, hrušky a orechy sú klasický silný trojboj na chladné rána alebo na večer, keď sa nám žiada už len niečo malé pred spaním…

Potrebujeme: 1 zrelá hruška, 100 g ovsených vločiek, 250 ml mandľového mlieka, 2 čajové lyžičky mletej škorice, 2 lyžice javorového sirupu, hrsť vlašských orechov.

Príprava: Rúru predhrejeme na 180 °C. Hrušku prekrojíme, odstránime jaderník a nakrájame na tenké plátky. Uložíme ich na plech, posypeme škoricou, pokvapkáme javorovým sirupom a pečieme v rúre cca 15 – 20 minút, kým nedostanú zlatý nádych. Ku koncu pečenia pridáme vlašské orechy a rúru vypneme. Medzitým si pripravíme kašu – ovsené vločky zalejeme v hrnci rastlinným mliekom, pridáme lyžicu sirupu, lyžičku škorice a na miernom plameni za stáleho miešania varíme, kým kaša nezíska krémovú konzistenciu. Odstavíme, naservírujeme do misky a na vrch naukladáme teplé hrušky s orechmi. Ihneď podávame.

 

Minimalistická Dana Schultz

Ako „Minimalist Baker“ sľubuje aj tým najnešikovnejším kuchárom a kuchárkam, že ich naučí pripravovať zdravé pokrmy za menej ako 30 minút (alebo jednoducho navaria v „jednej miske“, či najviac z 10 ingrediencií). „Ak nemáte doma milión prísad, drahé vybavenie a čas, ste na správnom mieste.“ Dana netvrdí, že kuchtí výhradne vegánsky alebo vegetariánsky (občas sa u nej na tanieri zjaví napríklad ryba), ale každý vegán a milovník rastlinnej stravy u nej nájde dôležitú inšpiráciu. V sekcii „dobrých rád“ sa tiež naučí, ako si pripraviť vegánsky parmezán, ako vyrobiť rôzne rastlinné mlieka, namiešať kokosové maslo alebo „ukuchtiť“ karfiolovú ryžu. Dana a jej tím majú na konte (ako inak) aj kuchársku knihu, E-knihu s najobľúbenejšími receptami, rozbehli fotografický kurz, ktorý každého naučí, ako získať úžasné fotografie jedla (vrátane fotenia na mobil) a taktiež vedú školu, ktorá naučí každého nakrútiť také video o jedle, že „publiku“ z neho budú stekať po brade slinky. „Moja najobľúbenejšia ingrediencia sú banány, pre ich prirodzenú sladkosť a preto, že sa dokážu v recepte ´hrať´ na vajcia. Mám rada aj nesladené mandľové mlieko pre jeho univerzálnosť, navyše sa hodí do sladkých aj slaných jedál.“

 

Kokosový karí ramen podľa Dany

„Ako teploty klesajú smerom nadol a dni sú čoraz kratšie, všetko, čo potrebujem, je čaj a polievka. Čaj a polievka. Skutočne, iba čaj a polievka. Och, a horúca sprcha a teplé kakao. V zime vlastne hibernujem ako medveď,“ hovorí Dana. A ak má na mysli polievku, ktorá v zime zahreje, určite myslí na svoj karí ramen…

Potrebujeme: Na polievku: 2 lyžice sezamového oleja, 2 kúsky zázvoru nakrájaného na tenučké pásiky, 10 strúčikov cesnaku nasekaného na drobno, 2 veľké cibule nakrájané na pásiky, 5 lyžíc žltej alebo zelenej karí pasty, 8 šálok zeleninového vývaru, 4 šálky kokosového mlieka, 2 – 4 lyžičky kokosového cukru, lyžička mletej kurkumy, 2 lyžice bielej alebo žltej miso pasty.

Na servírovanie: Bezvaječné ramen rezance (alebo cuketové špirály či ryžové rezance), portobello huby (očistené, nakrájané na mesiačiky), lyžica sezamového oleja, lyžica tamari a lyžica javorového sirupu na nálev, jarná cibuľka, omáčku sriracha (alebo chilli cesnaková, podľa chuti), čerstvá vňať koriandra alebo petržlenu, semiačka sezamu.

Príprava: Na strednom plameni vo väčšom hrnci zohrejeme olej, pridáme cesnak, zázvor a cibuľu a dusíme niekoľko minút. Pridáme karí pastu a premiešame, prilejeme zeleninový vývar a kokosové mlieko a miešame, aby sa polievka nepripaľovala o dno hrnca. Privedieme k varu, potom teplotu znížime, hrniec prikryjeme pokrievkou a na malom plameni varíme kľudne aj hodinu (čím dlhšie sa vývar varí, tým viac sa jeho chute prepoja a zvýraznia). Po hodine pridáme kokosový cukor, kurkumu a podľa potreby ešte trochu sezamového oleja. Asi 10 minút pred vypnutím polievky osmažíme na malej panvici kúsky portobello húb, ktoré sme vopred potreli marinádou zo sezamového oleja, tamari a javorového sirupu. Uvaríme rezance a nakrájame jarnú cibuľku. Na záver ešte vyberieme z polievky za naberačku vývaru, rozmiešame v nej miso pastu a vrátime späť do hrnca. Vypneme, vývar precedíme cez sitko a nalejeme do misiek, do ktorých sme naložili porciu rezancov. Pridáme huby, jarnú cibuľku a všetko dozdobíme vňaťou a sezamovými semiačkami. Podávame horúce spolu s chilli cesnakovou alebo sriracha omáčkou.

 

Gabina Weissová

foto Gabina Weissová

 

Článok si prečítate v novembrovom čísle MIAU (2019)