Muži, ktorí nestarnú, ale dozrievajú

 

Zdenko Hanout – fotograf pódiových zážitkov

 

Pochádza z Humenného, dnes žije v Bratislave. Pred objektívom fotografa, ktorý sa špecializuje na eventovú, divadelnú a koncertnú fotografiu, sa už vystriedali mnohí domáci aj zahraniční interpreti – Metallica, Depeche Mode, The Prodigy, Muse, Giorgo Moroder, Jamiroquai, Jessie J… Pravidelne fotí produkcie Štátnej opery v Banskej Bystrici, Slovenského národného divadla či festivalov Colours of Ostrava a Viva Musica! Ako fotograf s exkluzívnym prístupom bol tiež súčasťou tímu na európskom turné Ennia Morriconeho či Priscilly Presley.

 

Na začiatku bolo: Ešte začiatkom 90. rokov minulého storočia ma ako mladého fascinovali vizuálne veci. Začalo to počítačovou hrou Prince of Persia, to som ju ešte hrával na veľkých skriňových počítačoch a na malých obrazovkách. Pokračovalo to cez rodinné fotografie a statické 2D obrázky, ktoré nám pomáhali uchovávať rôzne životné momenty.

 

Môj príbeh: V osemnástich rokoch som začal navštevovať nočné párty. Elektronická scéna ma zaujala nielen rôznorodosťou tanečných štýlov, ale aj obliekaním, ľuďmi, a tak som si povedal, že skúsim zvečňovať tieto udalosti a vytvárať pamiatky na stretnutia ľudí a hudby. Počas štúdia na vysokej škole v Nitre koncerty začali byť ďalšou zaujímavou zastávkou mojej fotografickej kariéry. V tom momente som začal vnímať živé nástroje, detaily, muzikantov. Opäť to bolo niečo nové, čo posúvalo moje videnie na inú úroveň.

 

Čas kariérneho dozrievania: Veľké produkcie, orchestre, divadlo – to boli moje predstavy napredovania. V mysli mi hrala najrôznejšia elektronická hudba na striedačku s hranými koncertami. Vnímanie reality sa vekom mení. Inak som to vnímal pred dvadsiatkou, inak pred tridsiatkou a som rád, že aj pred štyridsiatkou som mal pocit, že sa veci menia, pohľady na fotografiu sprísňujú. Bola to dlhá cesta naplnená stretnutiami so zaujímavými osobnosťami, jedinečnými hudobnými momentmi a hľadania svojho špecifického rukopisu. Budovanie portfólia si vyžadovalo veľa cestovania a obetovania voľného času. Až s vytvorením kvalitného portfólia fotografií som vedel ponúknuť budúcim klientom moju prácu, môj pohľad a know-how budované rokmi.

 

Silné vlastnosti: Trpezlivosť, jedinečný prístup a cieľavedomosť, tie podľa mňa patria k mojim silným stránkam. Inak by som asi nemohol existovať v eventovej, divadelnej, hudobnej a kultúrnej fotografii. Aj keď to veľakrát nie je jednoduché a moju prácu predstavujú prebdené stovky hodín po nociach v postprodukcii a tisícky nacestovaných kilometrov kvôli fotografovaniu. To si vyžaduje často neskutočný nadhľad a trpezlivosť. Cieľavedomosť a zameranie na výsledok podľa mojich predstáv, keď do toho dávam 100 % svojho vnímania, prinesie väčšinou krásne fotografie a jedinečné spomienky na podujatia, ktorých sa zúčastňujem.

 

Najväčší úspech: Kedysi by som si pomyslel, že najväčším úspechom je možnosť kúpiť si drahú techniku alebo fotografovať najväčšie hviezdy. Avšak rokmi som si uvedomil, že mojím najväčším úspechom je to, že som pánom svojho času, že si sám určujem, komu venujem svoju energiu, že v súčasnosti spolupracujem na krásnych projektoch, kde môžem vytvárať hodnotné a reprezentatívne vizuálne výstupy.

 

Hudba pre mňa znamená: Myslím si, že už v bruchu mojej mamy som vnímal vibrácie hudby… Hudba najrôznejších štýlov plní moje playlisty, či už pri práci, behoch v prírode alebo pri cestovaní. Inšpiruje ma, zlepšuje náladu, presúva ma na rôzne miesta v minulosti, kedy som toho-ktorého interpreta zažil na vlastnej koži.

 

Dôležitosť vzdelávania: Rokmi sa zmenil aj môj názor na to, čo je pri práci dôležité, resp. aké je poradie dôležitosti. Dnešné technológie vo fotoaparátoch umožňujú oveľa ľahšie pretavovať naše predstavy do finálnych fotografií. Človek sa však niekde musí naučiť, ako na to, získať vedomosti a schopnosti. Buď to urobí štýlom „pokus – omyl“, alebo sa bude permanentne vzdelávať, čo ho môže posunúť na ďalšiu úroveň práce s fotografiami. K dispozícii je veľké množstvo bezplatných videí a kurzov, ale osobne by som skôr investoval do kurzov od konkrétnych skúsených fotografov, ktorí vedia inšpirovať a zlepšiť v tom, čo chceme. To mi pripomenulo, že si idem hneď napísať ďalšie 3 nové veci (postupy pri postprodukcii), ktoré sa chcem tento mesiac naučiť.

 

Životný štýl: O svoje fyzické a psychické zdravie dbám či už trailovým behaním po horách a lesoch, alebo turistikou, počas ktorej si krásne prevetrám  myšlienky. Iné pohľady na život mi dáva cestovanie po rôznych krajinách. Zahŕňa to aktívny oddych, objavovanie nových chutí jedál, často spojených s bielym suchým vínkom a posedenia s priateľmi. A keď už hovoríme o tom vínku, odrody ako Rizling vlašský, Veltlínske zelené a Chardonnay, ktoré sa používajú aj pri destilácii Karpatského brandy, patria k mojim obľúbeným.

 

 

Tento seriál článkov o mužoch, ktorí nestarnú, ale dozrievajú, vám prináša Karpatské brandy Špeciál. www.karpatskebrandy.sk

 

* Príbeh KBŠ: Karpatské brandy Špeciál vzniklo v pezinskej pálenici už pred viac ako 50 rokmi. Pôvodne bolo určené do sektov Hubert, no pre svoju výnimočnosť sa zachovalo ako samostatná značka.

* Čas dozrievania: Dozrievanie v dubových sudoch je základom chute. Charakter dreva a čas má na brandy výrazný vplyv.

* Najcennejší poklad: Základom je zdravé víno, z ktorého sa dvojitou destiláciou získa kvalitný destilát.

* Silné vlastnosti: Unikátna chuť a vôňa KBŠ – nádherný súlad dreva s jemnosťou vanilky a sušeného ovocia.

* Najväčší úspech: KBŠ je na Slovensku ikonou a pravidelne získava zlaté medaily i vo svete.

 

Aktuálne ponúka Karpatské brandy až 3 verzie slovenskej legendy Karpatské brandy Špeciál!

Tradičná značka slovenského brandy, ktorá má za sebou viac ako 50 rokov skúseností, rozšírila svoju ponuku.  K obľúbenému päťročnému brandy KBŠ V.S.O.P. pribudla nedávno trojročná verzia KBŠ V.S. – Karpatské brandy Špeciál V.S. Táto skratka znamená „Very Special“ a práve v tomto jesennom období 2022 pribudla do portfólia LIMITOVANÁ edícia špeciálneho produktu Karpatské brandy Špeciál Chardonnay.

 

 

Karpatské brandy Špeciál Chardonnay je unikátne odrodové brandy pochádzajúce z vínneho destilátu tej najznámejšej burgundskej odrody vína. Vysokokvalitný vínny destilát zrel v dubových sudoch minimálne 5 rokov a má sýtu hnedo-jantárovú farbu. Vo vôni ponúka nádherné zladenie sušeného ananásu, kakaových bôbov a orieškov. KBŠ Chardonnay má veľmi extraktívnu chuť plnú dreva a vyzretého vínneho destilátu, ktorá poskytuje mimoriadny chuťový zážitok. Ako uviedol Peter Ďuriš, Master Blender značky Karpatského brandy: „Fanúšikovia a milovníci brandy majú vďaka najnovšiemu prírastku opäť viac príležitostí vychutnávať si unikátne vlastnosti pravého, originálneho slovenského brandy.“

 

 

 

Táto unikátna novinka je dostupná exkluzívne na www.najnapoje.sk

 

 

Dlhodobí milovníci, ale aj začiatočníci majú vďaka najnovšiemu prírastku opäť viac príležitostí vychutnávať si unikátne vlastnosti slovenského brandy.