Muži, ktorí stoja za úspechom vín VITIS

 

Via Vinum  preložené z latinčiny znamená cesta vína. Vyrobiť dobré víno je skutočne dlhý a náročný proces, od bobule hrozna až po lahodný mok v pohári. Vždy začína kvalitným hroznom s láskou a umom spracovaným, s radosťou ponúkaným a s chuťou vypitým. Za náročnou prácou, ale aj láskou stoja reálni ľudia. Juraj Slováček, enológ a hlavný technológ a Juraj Kordiak, hlavný someliér vinárstva Vitis. Odborníci, ktorých láska k vínu stojí za úspechom slovenských vín Vitis.  

 

 

Kedy ste zahoreli láskou k vínu?

 

Juraj Slováček: Pochádzam z vinárskej z oblasti, v ktorej všetci miestni obyvatelia boli svojím spôsobom „domáci technológovia“. V každom dome bol vinár, ktorý si vyrábal vlastné víno. Takže od detstva som vinárstvo vnímal ako prirodzený spôsob života a stal som sa jeho súčasťou.

 

Juraj Kordiak: Svoju kariéru som začal v gastronómii a pivovarníctve a do vinárstva som nastúpil v roku 2006. Odvtedy som dušou i telom spojený s vínami, šumivými i tichými. Postupne som sa vypracoval na pozíciu hlavného someliéra. Zaoberám sa najmä degustáciou a reprezentujem naše vína na prestížnych akciách a súťažiach pre someliérov. Medzi moje obľúbené odrody patria rizlingy, rýnsky aj vlašský. Pod značkou Vitis ponúkame slovenským zákazníkom dokonca až 4 varianty vín týchto odrôd.

 

Chutnáte víno skôr, ako ide do fliaš?  

JS: Áno aj. No kvalita musí byť v prvom rade potvrdená laboratórnym analytickým rozborom. Ten sa u nás vo Vitise robí každý deň, máme svoje vlastné špičkovo vybavené laboratórium s tímom odborníkov.

 

Rodí sa na Slovensku kvalitné hrozno na výrobu dobrého vína?

JS: Naším územím prechádzali rôzne vojská a doniesli odrody viniča, z ktorých sme si neskôr povyberali to najlepšie. Slovensko má na maličkom území veľmi široký záber odrôd. Aj rajonizácia je špecifická práve vďaka tomu, o akú maličkú krajinu ide. Keďže Sereď sa nachádza v strede, má obrovskú výhodu v tom, že sa tu stretávajú všetky typy vín rôznych vinohradníckych oblastí, južnoslovenských, nitrianskych aj malokarpatských.

 

 

Z toho širokého výberu – čo najviac chutí Slovákom? Ktoré odrody sa najviac predávajú?

JS: Obľúbené sú hlavne mladé a svieže vína.  Dlhodobo sú najpredávanejšie biele odrody Veltlínske zelené a Rizling vlašský. V poslednej dobe rastie aj obľúbenosť ružových vín čiže rosé.

 

 

A červené vína?

JS: Kvalita slovenských červených vín každoročne stúpa. Je to dôsledok globálneho otepľovania. Pred dvadsiatimi rokmi by nikomu nenapadlo vysadiť na  Slovensku Cabernet a dnes je to už bežná vec. Obrovský posun zaznamenali červené vína najmä zásluhou významnej slovenskej šľachtiteľky Doroty Pospíšilovej, ktorá vyšľachtila nové slovenské odrody Dunaj, Hron, Váh.

 

Ako sa ako laik zorientuje pri posudzovaní, ktoré víno je dobré?

JS: Ja všetkým odporúčam nájsť si čas a namiesto bezcieľneho blúdenia medzi regálmi s vínom v obchode ísť na atraktívne vinárske podujatie. Vyberte sa naň niekedy v sobotu, v deň nejakých viníc, otvorených pivníc či vínnej cesty. Tam si prvotne spravíte prehľad o tom, čo vám chutí. Darmo budete hľadať vinárov s najlepšími rizlingami, keď vám rizling nechutí…

 

 

Dáva medaila – nálepka na víne – záruku, že je víno dobré?

JS: Sú medaily a medaily. Záruku kúpy kvalitného vína dávajú medaily zo súťaží alebo prehliadok vín, na ktorých sa stretávajú skutoční odborníci, napríklad u nás Národný salón vín. Medaily udelené na tomto podujatí sú zárukou, že si kúpite kvalitné slovenské víno zo slovenského hrozna.

 

Ktoré víno sa najlepšie kombinuje s jedlom?

JK: Keď má víno harmóniu, dá sa zharmonizovať aj s jedlom. V gastronómii platí všeobecne známa zásada, že čím je jedlo jemnejšie a chuťovo nekomplikovanejšie, tým jemnejšie a ušľachtilejšie víno si vyžaduje. K rybám, bielemu mäsu a hydine sa najlepšie hodí biele víno. K tmavým, tučným mäsitým jedlám a k divine je vhodné červené víno. Ak sa podáva viac chodov jedla, ponúka sa viac druhov vín a má sa postupovať tak, že najprv sa podávajú suchšie vína, potom sladšie alebo jemnejšie a nakoniec silnejšie vína. Vitis má vo svojej ponuke takú širokú škálu vín, že si veľmi ľahko nájdete to pravé a zladíte chuť jedla s vínom. V kolekcii Vitis Galéria nájdete až 15 rôznych odrôd bieleho, červeného  a ružového vína, ponúkame však aj špeciálnu kolekciu šiestich vín Vitis Galéria s prívlastkom. A ak by ste sa chceli inšpirovať, na našej stránke vitis.sk nájdete mnoho skvelých receptov v kombinácii s lahodnými vínami.

 

Najnovšie úspechy vín Vitis Galéria 2022

 

Vitis Galéria Rulandské šedé neskorý zber

* Zlatá medaila na Biel Vinalia a Vitis Aurea Modra

* Strieborná medaila na Gustus Juvenilis a Výstava vín Slovenský Grob, Víno Bojnice

Vitis Galéria Rizling rýnsky neskorý zber

* Strieborná medaila  na Biel Vinalia a Linčanský džbánek

Vitis Galéria Rulandské biele

* Tri strieborné medaily na Gustus Juvenilis, Vínne trhy Pezinok a Vienale Topoľčianky

Vitis Galéria Tramín červený

* Strieborná medaila Vienale Topoľčianky

Vitis Galéria Müller Thurgau

* Strieborná medaila Vienale Topoľčianky

 

www.najnapoje.sk