Borgos
Neosobné siete hotelov, ktoré vyzerajú navlas rovnako bez ohľadu na to, či ste vystúpili v metropolitnom Tokiu, alebo v hipsterskej Kodani, tak na tie v Toskánsku zabudnite. Namiesto toho vás tu s úsmevom privítajú nonny, ktoré vám v kamenných vilkách ustelú v izbách prevoňaných čerstvými fréziami a kým sa budete túlať po rozľahlom statku obklopenom olivovníkmi a práve kvitnúcim rozmarínom, pričom sprievodcu vám bude robiť štekajúci oriešok alebo dokonca kôň z miestnej stajne, domáce vám pripravia ručne vaľkané tagliatelle z cesta takého žltého ako čerstvo znesený vaječný žĺtok. Podobných romantických kamenných usadlostí borgos, ktoré sa zmenili na agroturismo, sa na zelených kopcoch vypínajú štyri tisícky. Tie najlepšie vám poradí Slovenka Zdenka zo Sí, Toskánsko, ktorá si tento kus zeme zamilovala natoľko, až sa sem pred siedmimi rokmi presťahovala natrvalo a popri vychutnávaní si „la dolce vita“ neúnavne selektuje nové nezabudnuteľné zážitky.
Ráno, keď slnko lenivo vylezie nad obzor, sa dedinky učupené v údoliach i zvlnených kopcoch plných viniča a olivovníkov ležérne zaplnia pouličnými stánkami. Lampredotto – držky v chrumkavej bagete s cesnakovo-bylinkovou salsou verde, grilovaná salsiccia – talianska klobáska s opekanou cibuľkou, ovčie syry pecorino, farebná zelenina a ovocie s vôňou toskánskej zeme, ale aj množstvo drobností, od záclon až po štýlovú súpravu na presso. Domáci sa nenáhlivo presúvajú od stánku ku stánku a popri tom stihnú pozdraviť suseda, prehodiť pár viet s kvetinárkou, dohodnúť si termín u kaderníka a inšpirovať sa receptom na zajtrajší obed. Malé, osobné, autentické, často viac o rozhovoroch než o nakupovaní – atmosféru trhov sa oplatí zažiť. V každej dedinke sa konajú v iný deň – v hradbami obkolesenom San Casciano každý pondelok, v Mercatale vo štvrtok a v Greve in Chianti v sobotu. Ak vo vás pohľad na predmety poznačené zubom času vyvoláva radostné zimomriavky, zaznačte si do diára prvú nedeľu v mesiaci a vyrazte na najväčšie trhy so starožitnosťami v Arezze – priamo na námestí, ktoré poslúžilo ako kulisy filmu Život je krásny. Náhliť sa netreba, skôr ako okolo deviatej ráno tam zväčša nenájdete ani nohy.
Pri potulkách oblasťou preslávenou výrobou Chianti Classico sa nezľaknite čierneho kohúta. Práve ten zohral dôležitú úlohu pri stanovení hraníc regiónu Chianti, o ktoré sa preli dlhovekí rivali Siena a Florencia. Podľa legendy mal ráno pri prvom zakikiríkaní kohúta z oboch miest na koni vyraziť švárny jazdec, aby miesto ich stretnutia navždy ohraničilo legendárne vínne územie. V Siene vybrali najlepšieho kohúta a rozmaznali ho vyberaným jedlom a mäkučkou podstielkou de luxe. Vo Florencii zvolili vyziabnutého čierneho kohúta z radnice, ktorého skoro ráno prebúdzalo škvŕkanie v žalúdku. A tak sa stalo, že florentský kohút oznámil brieždenie o dve hodiny skôr a tunajší jazdec stál pred bránami Sieny skôr, než jeho protivník vyliezol z perín. Odvtedy sa čierny kohút stal symbolom najstaršej talianskej vínnej odrody. Vyvezte sa autom po zaprášenej ceste k jednému z desiatok vinárstiev ukrytých medzi lánmi viniča, kde vám v starovekých usadlostiach vysvetlia proces výroby, oprášia vzácnu fľašu vína z roku, kedy ste sa narodili a pohostia vás ako za rodinným stolom. Zatiaľ čo sa pred vami budú striedať najlepšie ročníky odrody Sangiovese, vy sa môžete kochať výhľadmi na dokonale učesané vinice a počúvať legendy staré stovky rokov.
Zažite slow food tak, ako to mal na mysli jeho zakladateľ Talian Carlo Petrini. Cieľom hnutia je naučiť ľudí vážiť si kultúru stolovania a chrániť lokálne produkty, ktoré by mohli byť odsúdené na zánik na úkor pohodlného fast foodu. Kto túži ovoniavať a ochutnávať miestne odrody plodín a objavovať zabudnuté recepty, na farmách, sadoch a viniciach v okolí Florencie, je na správnom mieste. Nazrite do zákulisia zberu vzácneho šafranu, pridajte sa k tradičnému pučeniu hrozna bosými nohami, na slnečnej terase vyskúšajte vyše tucet druhov ovčích syrov alebo okúste školu varenia s temperamentnými talianskymi babičkami. „Zážitkom je aj hľadanie hľuzoviek s expertom Massimom, ktorý vám so svojím psíkom ukáže, ako toto čierne zlato nájsť,“ hovorí Zdenka. Spokojný život sa podľa Talianov začína práve za stolom, preto povoľte na pár dní opasky a vychutnajte si nenáhlivý, pôžitkársky život. Samotné panoramatické cesty k farmám, na ktorých akoby zastal čas, budú už len bonusovou symfóniou pre všetky zmysly.
Z Talianska
Zuzana Zimmermannová