Viete správne pripraviť zeleninu na gril?

 

Grilovačky sa spájajú s mäsom a klobáskami, ako keby bola grilovaná zelenina od macochy. Pritom je rovnako chutná a vegetariáni či vegáni by bez nej z vašej grilovačky odchádzali hladní. Tak im ju pripravte ako sa patrí.

 

Aj grilovanie zeleniny má svoje pravidlá. foto: Pixabay

Obrovskou výhodou zeleniny voči mäsu je jej univerzálnosť. Môžete ju pripraviť ako hlavný chod, prílohu, šalát, môžete ju dokonca aj odšťaviť na zdravý drink. Dá sa jesť surová, varená, pečená, grilovaná. My sa pozrieme na grilovanie zeleniny.

 

Najprv ale treba mať gril
Spravili sme vám chuť na grilovačku, ale počasie grilovaniu nepraje? Alebo dokonca nemáte gril? Skôr, než začnete ľutovať, kliknite na planeo.sk a nájdete riešenie: inteligentný gril Philco PHGR 9000 s 9 automatickými programami. Vám stačí len zadať želanú mieru prepečenia a gril sa už so svojimi senzormi sám postará o váš gurmánsky zážitok. Na otvorenom grile pripravíte jedlo až pre 8 ľudí naraz, pretože jeho nepriľnavé XL dosky sú až o tretinu väčšie, než dosky iných kontaktných grilov. Bezpečnosť zaručuje chladné okolie grilovacieho priestoru a jednoduchú údržbu zas možnosť umývania dosiek v umývačke.

 

Gril Philco PHGR 9000 patrí k najobľúbenejším na trhu.

 

Kupujete nový spotrebič? Pozrite sa na skutočné zľavy na planeo.sk a nakúpite s úsmevom!

 

Ako pripraviť zeleninu na grilovanie?

Na grilovanie zeleniny je ideálna sezónna zelenina. Vôňa a chuť plodov, dozretých na slnku, sa s tými dovozovými nedajú ani porovnať. Našťastie na Slovensku máme domácej zeleniny dostatok. Dôležité je vybrať si takú, ktorá má neporušenú šupu, je pevná a pružná. Druhým krokom k bravúrne ugrilovanej zelenine je jej príprava. Nestačí ju totiž iba nakrájať a okoreniť.

Cukety a baklažány umyte a nakrájajte na 1 cm hrubé plátky alebo kolieska.. Nešúpte! Baklažány nasoľte a nechajte ich „vyplakať“ horkosť. Potom ich jemne osušte, ochuťte a môžete grilovať.

Šťavnaté vnútro paradajok zostane v dužine len vtedy, ak ich neprekrojíte. Preto sú na grilovanie ideálne cherry paradajky. Tie môžete aj napichnúť na špíz.

 Šampiňóny grilujte vcelku, iba tie veľké prerežte najviac na polovicu. Inak sa rýchlo pripália.

Papriku grilujte červenú, žltú, oranžovú, rozkrojenú na štvrtinky a jemne potretú olejom. Malé papriky môžete grilovať vcelku.

Kukurica bude rýchlejšie ugrilovaná, ak ju predtým pár minút povaríte.

Čakanku pred grilovaním rozkrojte na štvrtinky a pokvapkajte olejom, alebo obaľte slaninkou.

Zemiaky a bataty sa dobre prepečú, keď ich nakrájate na max. centimeter hrubé kolieska a necháte 15 minút v studenej vode.

Špargľu zbavte drevnatých častí a opekajte vcelku.

Mrkvu pokrájajte po dĺžke na štvrtiny, potrite olejom a okoreňte.