Šťastné a veselé s Vitisom
K vianočným jedlám, šalátu, šunke či rybe sa hodia biele vína s kyselinkami. Červené vína sú výraznejšie a skvele pasujú k dezertom, ideálne k čokoládovým, ovocným či perníkovým. K našim trom chutným perníčkovým receptom sa výborne hodia tri najobľúbenejšie slovenské odrody červeného vína Vitis Galéria: Svätovavrinecké s vôňou sliviek a čokolády, slovenská odroda Dunaj s príjemnou chuťovou plnosťou a robustný Alibernet s dlhou dochuťou.
3 x vianočné perníčky
Potrebujeme: 250 g hladkej pšeničnej múky, 250 g hladkej ražnej múky, 150 g trstinového cukru, 150 g medu, 100 g masla, 2 vajcia, 1 PL kakaa, 1 ČL kypriaceho prášku, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 ČL strúhanej citrónovej kôry, 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry, 1 PL perníkového korenia (alebo zmesi mletej škorice, klinčekov, anízu, zázvoru, nového korenia a pod.).
Ešte budeme potrebovať: Vajíčko na potieranie, cukrovú polevu na ozdobenie (150 g práškového cukru, 1 PL citrónovej šťavy), prípadne cukrové farebné ozdôbky, oriešky alebo mandle na ozdobenie, slivkový lekvár na plnku, 100 g horkej čokolády a lyžicu oleja na polevu.
Príprava: Med, maslo a cukor dáme do kastrólika a na slabom ohni ich zahrievame, až kým sa všetky prísady neroztopia a nespoja. Necháme vychladnúť do vlažna. Obe múky, perníkové korenie, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a kakao preosejeme do väčšej misy. Pridáme citrónovú a pomarančovú kôru a premiešame. Na múčnu zmes nalejeme vychladnutý med s maslom a cukrom, pridáme vajcia a všetko spolu vymiesime do hladkého kompaktného cesta. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho cez noc odležať v chladničke. Na druhý deň cesto rozdelíme na 3 časti.
Klasické vykrajované perníčky: Jednu časť rozvaľkáme na ľahko pomúčenom plechu a vykrajujeme formičkami rôzne tvary. Do stredu každého môžeme dať napríklad mandľu alebo oriešok. Dáme ich na plech s papierom na pečenie a upečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Pečieme ich maximálne 10 minút. Hneď po dopečení ich ešte horúce potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme na mriežke vychladnúť.
Perníkové bochníčky: Druhú časť cesta vyšúľame do valčeka, ten nakrájame asi na centimetrové kúsky a z každého kúska vyvaľkáme guľku. Guľky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 °C. Pečieme 10 – 11 minút. Kým sa perníkové bochníčky pečú, vymiešame cukrovú polevu. Do misky preosejeme práškový cukor, pridáme lyžicu – dve citrónovej šťavy a varechou riadne vymiešame. Do nej namáčame ešte teplé perníkové bochníčky, prípadne ich posypeme cukrovými ozdôbkami a necháme na mriežke úplne zaschnúť.
Plnené perníky: Tretiu časť cesta vyvaľkáme na ľahko pomúčenej doske na tenký plát. Ten potom nakrájame na tri rovnaké pruhy (o šírke asi 8 cm) a upečieme vo vopred rozohriatej rúre ako prvé perníčky. Upečené pláty cesta potrieme slivkovým lekvárom (ktorý sme zahriali a pre vylepšenie chuti doň pridali 3 – 4 PL červeného vína). Povrch rezu polejeme roztopenou a s olejom rozmiešanou horkou čokoládou a necháme zaschnúť. Podávame naporciované na rezy.
Viac na: www.vitis.sk, www.najnapoje.sk
Recepty a foto pripravila foodblogerka Michaela Smolová, @michaelasistersbakery.
Článok si prečítate v zimnom dvojčísle MIAU (2022)