Michala Hrnčiarová – Aj balkón môže mať svoju záhradku

 

Prešla niekoľkými zamestnaniami, od mimovládnej organizácie Globsec cez prácu v kreatívnom tíme Starej Tržnice až po coworking, ktorý založila v priestoroch Novej Cvernovky, ale téme mestského pestovania sa venuje naprieč všetkými týmito profesiami. Sama sa považuje za „prudko mestského človeka“, ktorý však odmieta žiť v betónovej džungli a aj klasický sídliskový balkón dokáže premeniť na kvitnúcu záhradku plnú šťavnatého ovocia a zeleniny.

 

 

  1. Balkón ako záhradka, táto úspešná knižka, ktorá nadchla toľko mestských záhradkárov, vyšla pred ôsmimi rokmi. Dočkáme sa niekedy jej pokračovania?

Verím, že áno, na pokračovaní pracujem už dlhšie. Moja druhá kniha sa venuje mestskému pestovaniu, predstavuje rôzne iniciatívy a jednotlivcov aktívnych v oblasti mestského pestovania. Je rozdelená do kapitol podľa ročných období, aby si v nej každý rýchlo našiel informácie k tomu, čo môže robiť v danom mesiaci, keďže to podľa mojich pozorovaní ľudí najviac zaujíma. Veľmi dúfam, že sa nám ju podarí vydať ešte tento rok pred Vianocami, hoci sa jej môžem venovať len vo voľnom čase popri rodine a práci, ktoré ma naplno zamestnávajú. A popritom sa tiež stále snažím robiť aj kurzy mestského pestovania – sú odrazovým mostíkom pre tých, čo chcú začať s pestovaním na balkóne alebo terase.

 

  1. Deje sa v oblasti mestského pestovania dosť na to, aby vás to inšpirovalo k ďalšiemu písaniu?

Vznikajú stále nové komunitné záhrady a posledné roky sledujem aj znovuoživenie mestských fariem, najmä v bratislavskom Prievoze a Vrakuni (Družstvo, Vegget microfarm). V Petržalke máme aj funkčnú hydroponickú farmu, ktorá vie už dnes zásobovať obchodný reťazec listovou zeleninou a bylinkami a plánuje ďalšiu expanziu. A čoraz viac ľudí využíva balkón na pestovanie rôznych rastlín a vymieňa si medzi sebou skúsenosti, z toho mám zvlášť veľkú radosť.

 

  1. Keby ste mali dať dokopy expresný manuál balkónového pestovania – aké „zlaté“ pravidlá by obsahoval?

Určite si treba na začiatok dobre zrátať svoje sily a radšej začať v menšom a postupne dopĺňať ďalšie rastliny. Aby ste si uprostred leta, keď bude treba začať intenzívnejšie polievať, nenadávali. Tiež odporúčam dobre poznať svoje priestorové možnosti a všetko si dopredu dobre rozplánovať, ideálne rovno rozkresliť na papier. Musíme sa zmieriť s priestorovými limitmi. Ja by som veľmi chcela pestovať na mojom balkóne vinič, ale potom by sa tam už toho veľa iného nezmestilo, takže zatiaľ si to nechávam ako nezrealizovaný sen. Často to chce aj zmierenie s realitou, ak raz nemám horúci slnečný balkón, tak na ňom budem pestovať bylinky a kvety vhodné do tieňa a nebudem sa trápiť tým, že mi na ňom nedozreje tekvica. Na začiatok je tiež vhodné začať s nenáročnými druhmi ako paradajka alebo jahody a postupne sa na nich učiť a dopĺňať ďalšie druhy.

 

  1. Na aké svoje „hviezdne“ výpestky ste najviac hrdá?

Na všetko, čo sa mi podarí dopestovať (smiech). Najviac ma teší, ak máme dobrý jahodový rok a deti si chodia sami otrhávať sladké čerstvé jahôdky, alebo keď dozrejú figy, ktoré mám v našej rodine našťastie rada iba ja. Ale teším sa aj z každej rajčiny či hrášku, sú to také malé, príjemné radosti.

 

  1. Prerástla vám nejaká rastlinka cez hlavu? Poprípade jej pestovanie bolo nad vaše sily?

Zvykla som pestovať v nádobe guľatú mrkvu, ale musela som si priznať, že z tých drobných semienok som na nervy a výsledok bol tak pod jeden zub, tak som to nechala tak.

 

  1. Keď sa povie, že prehnaná starostlivosť je na škodu, čo tým myslíte vy konkrétne?

Najčastejšie sa stáva, že v dobrej viere rastliny prepolievame. Vždy pred poliatím je dobré skontrolovať vlhkosť pôdy, ak je stále jemne vlhká, zbytočne nepolievať, riskujeme odhnitie korienkov a vznik hubovitých ochorení. Vo všeobecnosti platí, že rastliny v našej starostlivosti skôr odhnijú, ako uschnú.

 

  1. Sledujete nejaké instagramové hviezdy, čo sa týka balkónového pestovania?

Mám skôr dojem, že ľudia sa už postupne naučili, že nie všetko, čo dobre vyzerá na prvý pohľad na Pintereste alebo Instagrame, je aj naozaj praktické, ale ktovie, možno to tak vnímam len ja. Každopádne, dnes sa už pri mnohých nápadoch iba pousmejem a na kurzoch svojich žiakov upozorňujem, aby si ušetrili čas a napríklad nepoužívali na pestovanie príliš malé nádobky, v ktorých substrát rýchlo vysychá, alebo aby nepestovali v sklených nádobkách, napríklad zaváraninových fľašiach, lebo sa odtiaľ rastliny náročne vyberajú a presádzajú, keď porastú.

 

  1. V podmienkach mestského pestovania oslovuje vás povedzme aj klíčkovanie, ako ho propaguje Katarína Kopúnová na stránke Sproutme, poprípade zbieranie jedlých burín, ktorých veľkým zástancom je grafický dizajnér Dodo Dobrík?

Áno, samozrejme, s Katkou aj Dodom sa poznáme, sledujem ich aktivity a sú mi veľmi blízke. Milujem ten pocit, keď „sú bez práce koláče“ a tým nemyslím, že som v nedeľu u maminy na obede, ale v lese a na lúke. S deťmi na jar veľmi radi zbierame púpavy na med a bazu na sirup a neskoro na jeseň šípky na čaj, ale aj medvedí cesnak na polievku, mladú žihľavu a materinu dúšku na čaj… Čo sa týka mikrozeleniny, pestujeme si s deťmi najmä hráškové výhonky, tie milujeme. Sú to do zeme zasadené hráškové semienka (dá sa použiť aj sušený hrach z obchodu, vôbec to nemusia byť záhradkárske semienka), ktoré do pár dní vyrastú na veľkosť cca 7 cm. Vtedy ich zostriháme a dáme do šalátu, prípadne len tak na chlebík so smotanovou nátierkou.

 

  1. Buďte rýchli, keď má zmysel byť rýchly a buďte pomalí, keď si situácia vyžaduje pomalosť. Ak by ste tento citát vztiahli na balkónové pestovanie, o čom konkrétne by bol?

Balkónové pestovanie nás učí trpezlivosti, na všetko si treba počkať, ale to je na tom to krásne. A ak to nevyjde tento rok, na budúci rok to môžeme skúsiť znova.

 

  1. Keď sa Jamie Oliver spýtal v škole detí, kde rastú jahody, odpovedali mu, že v supermarkete. Toto sa vašim synom nemôže stať, však?

Tak to naozaj nie. Deti so mnou pestujú doslova od narodenia, ešte sa len batolili po zemi… Vedia si vypestovať vlastné sadenice, presadiť kvety, vysiať hrach a potom ho pooberať. Skôr sa mi to stáva na kurzoch s dospelými, že sa ma spýtajú, či do nádoby majú dať najprv zem a až potom semienka. Také momenty ma utvrdzujú v tom, že akokoľvek banálne sa mi často moje posty zdajú, veľa ľudí v nich stále nájde inšpiráciu a aj dôležité informácie.

 

 

Simonetta Zalová

foto Marek Švančara

 

Druhú polovicu otázok a odpovedí si prečítate v aprílovom čísle MIAU (2022)